biznis
0

Gradiće se šest malih hidroelektrana na rijeci Bosni

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Norveška kompanija "Technor Energy ASA“ ušla je u završnu fazu realizacije Međunarodnog tendera za glavnog izvođača radova, kao i završnu fazu priprema za početak realizacije Integralnog projekta uređenja zaštite i hidroenergetskog iskorištenja dijela vodotoka rijeke Bosne na potezu Doboj-Modriča.

Time se u upotpunosti prati utvrđena dinamika realizacije ovog projekta, saopćeno je danas nakon što je u Banjoj Luci održana sjednica Upravnog odbora ove kompanije.

"Technor Energy ASA“ je 2006. godine dobila koncesiju i potpisala ugovore o izgradnji tri male hidroelektrane na rijeci Bosni.

Analize i mjerenja koje je nakon toga provela kompanija pokazali su da se u dijelu toka rijeke Bosne koji prolazi kroz Republiku Srpsku može izgraditi sedam malih hidroelektrana. Na osnovu njihovog zahtjeva za dodjelu koncesija, 2007. godine dodijeljene su još tri nove konsecije, za koje su potpisani i ugovori.

Ukupna snaga svih šest hidroelektrana koje je dobio "Technor Energy ASA“ od Doboja do Modriče je 85 MW, a investicija ovog projekta, za koju je koncesionar zatvorio finansijsku konstrukciju, iznosi oko 550 miliona KM.