Mjere prevencije
20

Google od uposlenika zatražio da rade od kuće zbog koronavirusa

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Google, odnosno Alphabet, zatražila je od svojih uposlenika u Sjevernoj Americi da rade od kuće kako bi se smanjio rizik od potencijalnog širenja koronavirusa.

Prošle sedmice je tehnološki gigant preporučio svojim uposlenicima u državi Washington da rade od kuće, a ta "naredba" se sada odnosi na gotovo svih 100.000 uposlenika u 11 ureda širom SAD-a i Kanade.

Alphabet je posljednja u nizu kompanija koja je donijela ovakvu odluku otkako je broj slučajeva zaraze koronavirusom povećan na gotovo 1.000.

Uredi će ostati otvoreni za one uposlenike čiji poslovi zahtijevaju njihovu prisutnost na radnom mjestu.

Prošle sedmice je Google uz mnoge velike kompanije poput Applea, Amazona, Microsofta i Facebooka preporučio uposlenicima u Seattleu da rade od kuće jer se koronavirus širi državom Washington.

U ponedjeljak navečer je u Washingtonu bilo više od 160 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. U Californiji i New Yorku, gdje Alphabet ima velike urede, bilježi se povećanje broja zaraženih.

Po jedan zaposlenik Amazona i Facebooka su zaraženi koronavirusom.

Prošle sedmice je Twitter naložio svojim uposlenicima da rade od kuće kako bi se smanjio rizik od širenja virusa, a to je obavezno za uposlenike iz Hong Konga, Japana i Južne Koreje.