SAD
0

"Goldman Sachs" očekuje velike kvartalne gubitke

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka finansijska grupacija "Goldman Sachs" , koja je do sada bila manje pogođena krizom na kreditnom tržištu od drugih banaka Wall Streeta, možda će objaviti neto gubitak od čak dvije milijarde dolara u četvrtom kvartalu, okončanom 28. novembra, objavio je danas njujorški "Wall Street Journal“.

Kvartalni gubitak od pet dolara po akciji bio bi pet puta veći od prognoze analitičara Wall Streeta i ujedno prvi kvartalni gubitak te banke od kada je ponudila svoje akcije na berzi 1999. godine.

Analitičari ukazuju da je glavni razlog ovih gubitaka taj što je "Goldman" bio prinuđen na otpisivanje aktiva u svim poljima delatnosti - od privatnih investicija do nekretnina.

Oni također podsjećaju da jača pritisak na mnoge finansijske kompanije zbog naglog i neočekivanog pada vrijednosti svih vidova aktiva, objavljeno je na Internet saiteu finmarket.ru.

Po mišljenju analitičara kompanije "Oppenheimer&Co“ Meredith Whitney, najveće američke banke, uključujući "Citibank“, "Bank of America“ i "Goldman", bit će prinuđene da ponovo otpišu ili usmjere u rezerve desetine milijardi dolara.

"Goldman" je po provođenju inicijalne javne ponude (IPO) u maju 1999. prevazišao konkurente i postao najveća investiciona banka u SAD po tržišnoj vrijednosti i najprofitabilnija banka u historiji Vall Streeta.

Profit "Goldmana" je, i pored toga, u prva tri tromjesečja ove godine potonuo 47 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Sa provođenjem inicijalne javne ponude, na mjesto izvršnog direktora banke je došao Henry Paulson, koji je u maju 2006. napustio kompaniju da bi stupio na dužnost američkog ministra finansija.

"Goldman" je u septembru ove godine dobio odobrenje američkih Federalnih rezervi za preobražaj iz investicione banke u bankarsku holding kompaniju.

Tada su "Goldman" i "Stanley“, posljednje dvije velike investicione banke u SAD-u, potvrdile da će postati tradicionalne bankarske holding kompanije, čime je okončana era investicionog bankarstva na Wall Streetu.