biznis
0

Gazprom: Evropsko tržište plina u krizi

FENA
Nedavno razdoblje vrlo niskih temperatura u Evropi novo je upozorenje da je evropsko tržište plina u krizi i da su za taj sektor potrebna dugoročna ulaganja i planiranje, ocijenio je za ljubljansko Delo od ponedjeljka Aleksandar Medvedev, potpredsjednik ruskog Gazproma, najavljujući također da će pojekt plinovoda Južni tok biti završen 2015. godine.

"Nedavne dugotrajne niske temperature u Evropi trebaju biti upozorenje da je evropsko plinsko tržište u sistemskoj krizi.

Evropa treba hladnokrvnu raspravu o tome kako privući nove investicije u zemni plin, to je ključno za sigurnu opskrbu tim energentom", rekao je Medvedev za vodeći slovenski dnevnik, dodajući da bi EU morala dugoročno planirati i ugovarati potrebne količine ruskog plina u svojoj energetskoj bilanci.

"Evropska unija još nije jasno definirala koliko zemnog plina će trebati za svoju energetsku opskrbu nakon što isteknu sadašnji ugovori", naveo je Medvedev, dodavši da je za pripremu novih plinskih polja potrebno mnogo vremena i novca.

Budući da EU još nema jasno planirane dugoročne potrebe za ruskim plinom, Gazprom je odgodio početak pripreme velikog plinskog polja Bovanenkovo na sjeveru Rusije.

"Ako ne naručite objed, nitko vam ga neće pripremiti na svoju ruku", ilustrirao je Medvedev sadašnju situaciju oko potrebnih investicija u nova polja plina.

Po njegovim riječima, Gazprom ima najveće zalihe zemnog plina u svijetu, ali ne može sam preuzeti rizik financiranja i otvaranja plinskih polja i gradnje plinske infrastrukture ako nema osigurano dugoročnu potrošnju.

Uz to, Medvedev je nepoticajnom ocijenio evropsku energetsku regulativu i liberalizirano tržište plinske industrije, pri čemu, kako je rekao, mirovinski i investicijski fondovi preuzimaju energetske firme "zbog zarade, a ne radi razvoja plinske infrastrukture koja je Evropi potrebna".

Medvedev je rekao da plinovodom Južnji tok, odnosno planiranim plinovodom u Crnom moru, koji će početi djelovati 2015. godine, Gazprom želi osigurati "energetsku sigurnost jugoistočne Evrope", radeći to unatoč nenaklonjenosti postojeće regulative u EU i "velikim političkim preprekama" koji mu se u tom projektu postavljaju.