biznis
0

"Gasprom" planira proširenje saradnje s Italijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Gasprom" planira proširenje saradnje s Italijom, izjavio je zamjenik predsjednika uprave te ruske energetske kompanije Aleksandar Medvedev.

U intervjuu italijanskoj televiziji, Medvedev je rekao da ta zemlja ostaje jedan od tri glavna klijenta "Gasproma", kao i pouzdan partner sa kojim se realiziraju tako značajni projekti kao što je gasovod "Južni tok".

Govoreći o tom gasovodu, kojim ruski gas treba da se isporučuje u Evropu, uključujući Italiju, po dnu Crnog mora, zaobilazeći Ukrajinu, Medvedev je izrazio uverenje da će njegova izgradnja teći brže nego izgradnja "Sjevernog toka".

On je potvrdio da će, s dobijanjem svih odobrenja za izgradnju, "radovi početi najkasnije do kraja prvog tromjesečja 2010."

Medvedev je također rekao da se razmatra zainteresiranost francuske energetske kompanije EDF za ulazak u taj projekt.

"Gasprom" je, prema riječima Medvedeva, zainteresiran za ulazak na italijansko tržište prirodnog gasa i električne energije u okviru novih sporazuma o saradnji.

"U svijetlu saradnje 'Gasproma' sa italijanskim energetskim džinovima ENI i 'Enel', ruska kompanija ima mogućnost da izađe na italijansko tržište električne energije u okviru partnerstva s kompanijom A2A", rekao je Medvedev .