Završena studija gasifikacije
0

Gas stiže i u Hercegovinu?

Sarajevo-x.com
Foto: arhiv
Foto: arhiv
Kompanija BH-Gas Sarajevo je u okviru razvoja gasne mreže u BiH i realizacije mogućih interkonekcija naručila izradu studije izvodljivosti razvoja gasne mreže u tri kantona u Hercegovini, i to Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Livanjskom kantonu, saopćeno je danas iz ove kompanije.

Kako navodi BH-Gas, studija obuhvata razvoj primarne gasne mreže u skladu sa potrebama ovog regiona te mogućnosti spajanja nekoliko kantona sa postojećom mrežom, ali i uvezivanjem na jugu sa Republikom Hrvatskom.

Gasnom vezom i na sjeveru BiH stvorila bi se osnova za Gasni prsten Energetske zajednice kojim bi naša zemlja mogla postati tranzitna zemlja za prirodni gas ka drugim inozemnim tržištima.

BH-Gas i Energetski institut Hrvoje Požar iz Hrvatske, koji su pripremili navedenu studiju, nastojali su dati primat ostvarenju novog transportnog pravca i eventualnoj diverzifikaciji izvora snabdijevanja u budućnosti.

Studijom su predložena dva pravca spajanja bh. i hrvatske gasne mreže:

  • granica-Čapljina-Mostar-Konjic-Visoko u dužini 144,96 km i vrijednosti oko 91 milion eura
  • granica - Posušje - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik uključujući izgradnju gasovoda Posušje - Grude - Široki Brijeg - Mostar u dužini od 175 km i vrijednosti oko 105 miliona eura

Procjena je da bi ukupna potrošnja gasa u navedena tri kantona do 2030.godine iznosila 166,144 miliona kubnih metara.

BH-Gas navodi da realizacija sjeverne gasne konekcije prema Hrvatskoj jeste prioritet ali ako se ne oktlone političke prepreke, investicije će se usmjeriti ka Jugu kako bi se poboljšali uslovi za razvoj elektroenergetskog sektora čiji bi potrošači koristili prirodni gas kao pogonsko gorivo, što bi samo po sebi pokrenulo razvoj u zemlji kakva je BiH.

Značaj ovog gasovoda odnosno konekcije iz pravca Splita je bitna i u okviru Jadransko-jonske incijative, kao jednog od mogućih projekata, a čiji je potpisnik i BiH.

Realizacijom JJI bi se postigla diverzifikacija izvora snabdijevanja u punom smislu riječi, obzirom da bi izvor gasa u tom slučaju bio Kaspijski region, a što je važno ne samo za ovo tržište, već i za integrisano tržište Zapadne Evrope, navodi BH-Gas.