Robert Zoellick
0

"G-20 mora utjecati na stabilizaciju cijena hrane"

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick pozvao je u četvrtak Grupu 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i gospodarstava u naglom usponu (G-20) da poduzme korake u cilju stabilizacije cijena hrane, ističući da osiguravanje hrane za siromašne treba postati prioritet.

"Visoke cijene hrane ugrožavaju socijalnu stabilnost i rast svjetske ekonomije. Odgovor na kolebljivost cijena hrane nije blokiranje tržišta, već njihovo bolje korištenje", napisao je Zoellick u članku objavljenom u Financial Timesu, u kojem je pozvao lidere G-20 da pitanje pristupa prehrambenim proizvodima postave kao prioritet.

Zoellick je u kolumni predložio devet akcijskih mjera kako bi se osiguralo da najsiromašniji dobiju pristup hrani, uključujući stvaranje regionalnih prehrambenih rezervi i preciznije vremenske prognoze kako bi se sačuvali usjevi. On je ocijenio da su te mjere neophodne kako bi se zadržali globalni rast i stabilnost.

Cijene prehrambenih proizvoda prošlog su mjeseca dostigle rekordne vrijednosti, premašivši nivoe koji su 2008. doveli do nemira, saopćila je Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), koja prognozira da bi cijene ključnih žitarica mogle još više porasti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, podsjetio je Reuters.

Zoellick je kazao da je potrebno još dosta rada da bi se shvatili odnosi između međunarodnih cijena i lokalnih cijena u siromašnim zemljama. U Kambodži su, naprimjer, lokalne cijene riže povećane za četvrtinu od sredine 2009., dok su međunarodne cijene istovremeno pale 15 posto.

"Činioci, kao što su troškovi transporta, sorta usjeva i valutni tečajevi mogu dovesti do toga da lokalne cijene ne budu povezane s međunarodnim cijenama", napisao je Zoellick te dodao da bi prvo trebalo raditi na rješavanju problema s onim sirovinama i zemljama koje su pod najvećim rizikom od nestabilnosti.

On je također pozvao na donošenje međunarodnog kodeksa kojim bi se humanitarna pomoć u hrani izuzela iz izvoznih zabrana. "Izvozne restrikcije povećavaju volatilnost (kolebljivost) cijena hrane. Idealno bi bilo da zemlje ne uvode bilo kakve zabrane izvoza. One u 2011. treba da se bar dogovore o tome da se hrani za humanitarne svrhe omogući slobodniji promet", napisao je Zoellick.

Ostale mjere uključuju unapređenje transparentnosti isporuka i dugoročnih vremenskih prognoza, formiranje malih humanitarnih rezervi u regijama koje su podložni nesrećama i osiguravanje alternativa izvoznim zabranama i fiksiranju cijena.