Times
0

Francuska poziva Britaniju da pomogne spasiti euro

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski The Times u članku na naslovnici u četvrtak prenosi upozorenje francuskog premijera Francoisa Fillona da Velika Britanija mora pomoći kako bi se spasio euro.

U intervjuu za ovaj list Fillon, koji će se u četvrtak u Londonu sastati sa svojim britanskim kolegom Davidom Cameronom, naglašava da se Evropa nalazi na povijesnoj prekretnici.

Da bi se učvrstio euro, neophodna je veća integracija eurozone, odnosno postupno usklađivanje ekonomske, fiskalne i socijalne politike zemalja koje koriste zajedničku evropsku valutu.

Iako Britanija nije u eurozoni, dodaje Fillon, te odluke će za Britaniju biti od velikog značaja, a njena vlada ne smije dopustiti da zemlja zaostane za ovim promjenama, odnosno da zbog sumnji glede spomenutog procesa postavi prepreke u ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Propast eura bi za Britaniju, koja je čvrsto povezana s internim tržištem Evropske unije, predstavljao katastrofu, tvrdi francuski premijer.

Odgovor autora uredničkog komentara u Timesu na ove prijedloge više je nego jasan iz samog naslova uvodnika: "Jedno veliko NE". Francuski prijedlog za harmoniziranje ekonomske politike članica EU-a pogrešan je u svakom pogledu, a Britanija ne treba da se plaši podijeljene Evrope.

Prije nekoliko mjeseci, dodaje se u komentaru, činilo se da će kriza eura dovesti do raspada EU-a. Francuska, a u nešto manjoj mjeri i Njemačka, sada to koriste kao opravdanje za još čvršće povezivanje zemalja članica na ekonomskom i na institucionalnom planu.

Federalna superdržava bi predstavljala trajno ropstvo za članice EU-a, a za Britaniju bi bila prava anatema, zaključuje autor redakcijskog komentara u Timesu.