ZA STARTUPE I INVESTITORE
50

Fondacija Mozaik premijerno predstavila Tech 4 Impact Fond

Klix.ba
Zoran Puljić, direktor Tech 4 Impact Fonda
Zoran Puljić, direktor Tech 4 Impact Fonda
U okviru konferencije Connecto 2023 u Mostaru je 25.7.2023. godine premijerno predstavljen Tech 4 Impact Fond. Ova pionirska inicijativa Fondacije Mozaik nastala je na rezultatima i naučenim lekcijama investiranja i rada sa preko 360 startup-a.

Početni ulagački kapital Fonda je 4 miliona KM, a sredstva su namijenjena za investiranje u startup-e sa velikim potencijalom rasta i impakta.

U fokusu su startup-i koji razvijaju ili koriste najmodernije tehnologije (poput umjetne inteligencije, blockchain-a ili kibernetičke sigurnosti) za rješavanje nekih od globalnih izazova obuhvaćenih UN ciljevima održivog razvoja (engl. SDGs). Oblasti investiranja su definirana u odnosu na SDGs: CleanTech i obnovljivi izvori energije, AgriTech i precizna poljoprivreda, FinTech finansijska inkluzija, WasteTech i cirkularna ekonomija, PropTech i održiva gradnja, HealthTech i telemedicina, Smart mobilnost i transportna rješenja i EdTech za digitalno učenje.

Direktor Fonda, Zoran Puljić, je u svom izlaganju naveo da je Tech 4 Impact Fond dizajniran po uzoru na VC fondove ali sa fokusom na impakt. "Očekujemo značajne finansijske povrate dok istovremeno želimo napraviti BiH regionalnim centrom za impakt investicije."

Na kraju izlaganja je pozvao potencijalne investitore i druge potencijalne partnere da se upoznaju sa detaljima na stranici.