biznis
0

FIPA: Potpisan sporazum o suradnji s IOM-om

FENA
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Haris Bašić i šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Regina Boucault potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o suradnji između FIPA-e i IOM-a.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini sprovodi proces reforme obrane kroz NATO Trust Fund, rješavajući direktne socio-ekonomske posljedice reforme sistema odbrane.

IOM pruža podršku reintegraciji do 6000 prekobrojnog vojnog osoblja i njihovog uključenja u civilni život kroz pomoć pri pronalaženju posla, pokretanju malih i srednjih poduzeća, revitalizaciji poljoprivrede, stručnom osposobljavanju i obuci iz područja biznisa.

IOM se obvezuje dostaviti FIPA-i detaljne informacije o osobama zainteresiranim za direktno zapošljavanjem, navode iz FIPA-e.

Ovim Sporazumom Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), kao državna agencija zadužena da privlači strane investicije, složila se da pomogne promociju IOM programa reintegracije, potencijalnim stranim ulagačima kroz promoviranje kvalifikacija i stručnosti prekobrojnog osoblja koji su pokazali interes za direktno zapošljavanje.