Finansije
3

UBBiH: Komercijalne kreditne linije prema BiH će biti ukinute?

FENA
Michael Mueller (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michael Mueller (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zbog kašnjenja na usvajanju Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bit će ukinute kreditne linije komercijalnog karaktera prema BiH ili smanjene uz značajno povećanje troškova.

Ovo je jedna od posljedica s kojom će se suočiti BiH zbog neusvajanja tog zakona, navodi se u pismu upozorenja koje je Udruženje banaka BiH (UBBiH) uputilo čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Finansijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e, entitetskim agencijama za bankarstvo i svim bankama.

U pismu se upozorava da će kompanije iz BiH koje izvoze i po osnovu izvršenog posla treba da izvrše naplatu biti suočene s dodatnim provjerama, odgađanjima i mogućim obustavama.

Jedna od posljedica neusvajanja zakona bit će i ta da će bankarske garancije finansijskih institucija iz BiH koje naše kompanije ponude poslovnim partnerima u inostranstvu biti predmet pojačanih provjera i analiza s realnom mogućnošću odbijanja saradnje. Vrlo je izvjesno da finansijske institucije iz inostranstva prestanu prihvatati garancije banaka iz BiH, upozoravaju iz UBBiH.

Također se upozorava da će kompanije iz BiH s deviznim računima u inostranstvu biti tretirane kao visokorizične s dodatnim provjerama i ograničavanjima.

I transakcije uplata iz inostranstva u korist fizičkih i pravnih osoba u BiH bit će predmet pojačanih provjera finansijskih institucija iz inostranstva, što će usporiti i poskupjeti realizaciju transfera.

"Sve to značit će da će privredni subjekti u BiH, a samim tim i banke, postati nekonkurentni i nefleksibilni na svjetskom tržištu sa svim negativnim konsekvencama koje nameće tržišna ekonomija", kaže predsjednik Udruženja banka BiH Michael Mueller.

Naglašava da su iz UBBiH naveli samo posljedice vezane za poslovanje bankarskog sektora, a socio-ekonomski aspekti i pitanje radnih mjesta zasigurno će biti višestruko dovedeni u pitanje.

Na kraju pisma UBBiH navodi da urgira usvajanje novog zakona o sprječavanju pranja novaca i finansiranja terorističkih aktivnosti uz opaskuda nisu jasni razlozi kašnjenja tim prije jer je zakon prihvaćen i usaglašen od nadležnih institucija.