Najveća transakcija
18

Švicarski UBS uskoro preuzima "problematični" Credit Suisse: Sve će biti gotovo do 12. juna

V. K.
Credit Suisse uskoro odlazi u historiju (Foto: EPA-EFE)
Credit Suisse uskoro odlazi u historiju (Foto: EPA-EFE)
Švicarska investiciona banka UBS saopćila je kako bi u narednih nekoliko dana trebala završiti preuzimanje Credit Suissea što je ocijenjeno kao najveće bankovno preuzimanje još od finansijske krize od prije 15 godina.

Prema zajedničkom saopćenju banaka, Credit Suisse u potpunosti bi trebao biti priključen poslovanju UBS-a do 12. juna, a kako je navedeno ostalo je još da se sačeka odobrenje američke Komisije za vrijednosne papire.

"Sam UBS također mora uzeti u obizr ostale uslove zatvaranje koje treba ispuniti. Spajanjem će se stvoriti finansijski gigant sa preko pet biliona dolara imovine pod upravljanjem i više od 120.000 zaposlenih", piše njemački Tagesschau.

Pored preuzimanje Credit Suissea, UBS je najavio kako će se u narednom periodu fokusirati na širenje tržišta prema Aziji.

"Ova investiciona banka je u pregovorima sa više od 100 investicionih banaka u Južnoj Koreji, Tajlandu, Vijetnamu i Indiji, koje su do sada poslovale pod upravljanjem Credit Suissea", piše njemački medij.

Preuzimanje Credit Suissea uslijedilo je nakon bankarske krize koja je pogodila Švicarsku prije nekoliko mjeseci, a kada je saopćeno da banka više ne može izvršavati svoje obaveze.

Švicarska narodna banka i vlada obezbijedile su u tom periodu više od 200 milijardi švicarskih franaka za podršku likvidnosti banke, ali to nije bilo dovoljno za potpuni spas nakon čega je saopćeno kako će uslijediti spajanje UBS-a i Credit Suissea kako bi se osigurala stabilizacija tržišta.