Finansije
38

Slovenija počela ispostavljati informativne predračune za isplatu stare devizne štednje

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na web stranici Fonda Republike Slovenije za nasljedstvo jučer je objavljena informacija da su počeli slati informativne predračune štedišama koji su imali staru deviznu štednju u Ljubljanskoj banci, a koji su podnijeli zahtjev za isplatu.

Na dostavljene predračune štediše imaju pravo žalbe u roku od mjesec dana, nakon čega to postaje pravosnažno, te se u roku od 30 dana osobi koja je podnijela zahtjev mora isplatiti stara devizna štednja.

U BiH blizu 130.000 osoba potražuje staru deviznu štednju iz bivše Ljubljanske banke, za što će biti potrebno 250 miliona eura. Isplate će se vršiti u roku od tri mjeseca od priznavanja verifikacije, a prema posljednjim informacijama, prvo bi trebale biti isplaćene štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH.

Slovenci su tražili od institucija BiH dostavljanje podataka iz nekadašnje Ljubljanske banke u Sarajevu. Vijeće ministara BiH u međuvremenu je formiralo Ekspertnu grupu za usaglašavanje prijedloga sa slovenskim predstavnicima za rješenje svih spornih pitanja koja se odnose na dostavu podataka za verifikaciju, kao i prijedloga memoranduma o saradnji i razumijevanju, a u korist bh. štediša obuhvaćenih presudom.

Ekspertnu grupu čine predstavnici državnih ministarstava finansija i trezora, pravde i vanjskih poslova, Ureda zastupnika Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava te entitetskih ministarstava finansija i Direkcije za finansije Brčko Distrikta.

Za sada nije poznato da li su neki od bh. štediša dobili informativne predračune, jer je do sada proces predaje dokumenata za verifikaciju tekao veoma sporo. Štediše imaju rok do kraja 2017. godine da pošalju zahtjeve za povrat stare devizne štednje.