Intervju s Jasnom Zrilić
101

Nova banka o planovima za budućnost: I u 2023. želimo doprinijeti privredi i stabilizaciji bh. ekonomije

I. B.
Intervju s Jasnom Zrilić, članicom Uprave Nova banke
Intervju s Jasnom Zrilić, članicom Uprave Nova banke
Nova Banka AD Banja Luka posluje na tržištu Bosne i Hercegovine od 1999. godine i to kao jedna od prvih privatnih banaka u našoj zemlji. Članica Uprave Banke Jasna Zrilić govorila je o uspjesima u protekloj godini, kao i planovima za budućnost.

Između ostalog, Zrilić je istakla kako je protekla godina bila najuspješnija što se tiče poslovanja Nova banke. Oni su izvršili kupovinu nekadašnje Sberbank AD Banja Luka, uspostavivši brzo njeno poslovanje i stabilnost.

Zrilić je spomenula i kako su savladali i druge ozbiljne izazove, koji su obilježili 2022. godinu, ali i otkrila nešto o tome kako nastavljaju poslovati u budućnosti.

Cijeli intervju donosimo u nastavku.

Kako ocjenjujete prethodnu godinu u poslovanju vaše banke?

Prethodna godina je bila najuspješnija u dosadašnjem radu banke. Velike iskorake smo napravili u dijelu promjene korporativne kulture, unapređenja velikog broja procesa u Banci i pojačanog monitoringa zadovoljstva klijenata. Rezultat takvog načina rada je značajno veći broj transakcija platnog prometa, velika kreditna aktivnost i snažan rast depozita. Iako nismo imali povećanje kamatnih stopa na postojeći kreditni portfolio u 2022. godini, prihodi Banke su značajno rasli. Digitalizacija je i dalje u fokusu, ali smo i dalje dostupni našim klijentima na tradicionalni način. Iako je prethodnu godinu obilježio visok rast inflacije, rast kamatnih stopa i neizvjesna geopolitička situacija, Nova banka je zahvaljujući visokoj likvidnošću i kapitaliziranošću uspješno odgovorila na ove izazove.

Šta smatrate da su bili najveći izazovi u poslovanju tokom 2022. godine?

U 2022. godini smo izvršili kupovinu Atos bank AD Banja Luka (bivša Sberbank AD Banja Luka), nakon krize uzrokovane sukobom u Ukrajini. Obzirom da smo u kratkom roku nakon kupovine uspostavili poslovanje ove banke kao i prije krize, te da je banka godinu završila izuzetno uspješno, ponosni smo na rad zaposlenih obje banke i njihovo zalaganje koje je dalo ove rezulate.

S druge strane, bili smo suočeni sa rastom kamatnih stopa i visokom inflacijom, koja je utjecala kako na klijente, tako i na banku. Međutim, naša je odgovornost da i u ovim okolnostima nastavimo podržavati privredu i stanovništvo, te smo im u cilju olakšanja poslovanja kreirali kreditne proizvode sa fiksnom kamatnom stopom.

Jasna Zrilić, članica Uprave Banke
Jasna Zrilić, članica Uprave Banke

Koliko su inflacija i rast kamatnih stopa utjecali na poslovanje?

Inflacija je na kraju 2022. godine iznosila oko 15 posto i utjecala je, kako na klijente i njihovu kreditnu sposobnost, tako i na rast troškova poslovanja. Rast kamatnih stopa je bio intenzivan tokom 2022. godine, a trend je nastavljen i u prvom kvartalu 2023. godine. Šestomjesečni Euriobor trenutno iznosi 3,44 posto i možemo očekivati i dalji rast. Pošto je Banka u strukturi izvora finansiranja, dominantno oslonjena na domaće izvore finansiranja, kao uostalom i čitav bankarski sektor, ovo povećanje kamatnih stopa je utjecalo i na podizanje kamate na štednju.

Da li će se nastaviti rast kamatnih stopa i u ovoj godini? Ako hoće, koliki će on biti?

Po najavama Evropske Centralne banke i dalje možemo očekivati rast kamatnih stopa do kraja drugog polugodišta, dok se očekuje usporavanje rasta nakon tog perioda ukoliko dođe do usporavanja inflacije. Rast kamatnih stopa u posljednjih godinu dana je uticao na usporavanje kreditnog rasta, a samim tim jednim dijelom i do smanjenja potrošnje. Međutim, inflacija je pod utjecajem i poskupljenja energenata na šta direktno nema utjecaj povećanje kamatnih stopa.

Nova banka
Nova banka

Šta bi nadležni u Bosni i Hercegovini trebali još učiniti za unapređenje bankarstva?

Banke u Bosni i Hercegovini su klasične komercijalne banke koje su najviše izložene kreditnom riziku. U strukturi aktive vrlo su rijetke pozicije izvedenih složenih finansijskih instrumenata, tako da se konzervativan pristup za tržište kao što je naše pokazao sigurnim i stabilnim. Prosječna stopa regulatornog kapitala na kraju 2022. godine iznosi 19,2 posto; LCR na nivou bankarskog sektora 210 posto, NSFR 160 posto. Ovi pokazateli pokazuju visoku stopu kapitaliziranosti, kao i visoku stopu likvidnosti i stabilnosti bankarskog sektora.

Nadležne institucije rade na daljem usaglašavanju regulative sa regulativom EU koja reguliše oblast bankarstva. Ono što bi bilo korisno je da se radi na unapređenju domaćeg tržišta novca i razvoju međubankarskog tržišta, te kreiranja domaće referentne kamatne stope.

Koji su vam poslovni planovi za ovu godinu?

U 2023. godini Banka će nastaviti proces digitalizacije i kreiranja proizvoda prilagođenih našim klijentima. Nastavljamo sa program digitalne transformacije Banke, sa dodatnim projektima koje smo inicirali u ovoj godini. Također, nastavljamo raditi na unapređenjima vezanim za poslovanje bankarske grupe Nove banke u čijem sastavu posluje Atos bank, te optimizaciji procesa i stvaranju rješenja koja će omogućiti klijentima obje banke još bolju uslugu. U fokusu će nam biti i dalje značajan iznos kreditne aktivnosti prema privredi i stanovništvu, te dalje razvijanje kanala platnog prometa. Očekujemo da i tokom 2023. godine budemo jedna od banaka koja će doprinijeti privrednom rastu i stabilizaciji ekonomskih prilika u zemlji.