Finansije
280

Njemačka prestiže Kinu: Suficit tekućih plaćanja zemlje postaje najveći na svijetu

Klix.ba
Suficit tekućih plaćanja Njemačke vjerovatno će dostići novi rekord od 310 milijardi dolara, odnosno 278 milijardi eura u 2016. godini, prognozira ekonomski institut Ifo iz Minhena. Time će suficit tekućih plaćanja Njemačke prestići kineski i postati ujedno najveći na svijetu.

Kako prenose njemački mediji, suficit tekućih plaćanja ove zemlja bazira se na trgovini robom, a u prvoj polovini ove godine izvoz je premašio uvoz za 159 milijardi dolara i to uglavnom zahvaljujući snažnoj tražnji iz drugih evropskih zemalja.

Prema procjenama Ifoa, njemački suficit bit će jednak oko 8,9 posto domaćeg bruto proizvoda (BDP) što u prijevodu znači da će još jednom probiti preporučenu gornju granicu Evropske komisije od 6,0 posto.

EU i SAD apelovale su na zvanični Berlin da poveća domaću potražnju i uvoz kako bi pomogao smanjenju globalnih ekonomskih neravnoteža i podsticanju globalnog rasta, ali i rasta u eurozoni.

Na drugoj strani, vlasti iz Njemačke odbacile su takve kritike ističući kako su već podigli domaću tražnju uvođenjem minimalne zarade 2015. godine te da su pristali na veliko povećanje penzija u ovoj godini. Dodaju i da su povećali državnu potrošnju na saobraćajnu i digitalnu infrastrukturu, kao i na migrante.

Što se tiče Kine, Ifo procjenjuje da će njen suficit tekućih plaćanja pasti zbog slabijeg izvoza. Iza Kine trebao bi se naći Japan sa projektovanim suficitom od 170 milijardi dolara u 2016. godini.