Komentari (45)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Kod nas u Bosni djecu uce u skoli 30 godina da ce pita pasti s neba.
Kontradiktoran si. Velicina kolaca upravo ovisi od kolicine bogatstva. Veca produktivnost treba kapitalistima. Ali ko kaze da ce veca produktivnost radnika u konacnici dovesti do vecih plata?
Pojma ti nemaš , kod nas forum na ekonomskom Hanu pitaj da ti ona kaže...
Naravno Hausmann je samo slucajno Jevrej i ovaj narativ moze bacati djeci u vrticima
Da se na Zapadu visoka primanje oporezivaju kao i niska ne bi bilo nejednakosti! Sam Waren Buffet je rekao da procentualno njegova sekretarica plaća više poreza. Dakle svi tereti su na srednjoj klasi kojoj sve manje ostaje u džepu! Mojne ti meni o produktivnosti.
Ma da, bitno je da niko ne gnjavi milijardere....
vrijedi ipak pokusati
Niko zdrave pameti, i iole edukovan, to ne misli. Pa znanstveno je dokazano da nisu svi isto sposobni i inteligentni, i da nisu svi sposobni iskoristiti identicne prilike i sredstva koja im se pruze. Uspjeh nije zagarantovan, moras biti sposoban da uspijes. 🤷‍♀️
Da svima das po jedan milion oni koji su sposobni ce od toga napraviti, a oni koji nisu ce to potrositi u jednoj generaciji tako da druga generacija pocinje sa nulom tako reci dok oni sposobni ostajaju dva miliona iza sebe. Ljudska priroda je da razlike postoje. Sve drugo, kao komunizam, je samo lijepa zamisao.
To je preko sto godina službeni stav kapitalista kojeg je ovaj ponovio po n-ti put.
Pomoć nije rješenje. Rješenje je naučiti ljude da pecaju ri bu a ne poklanjati him ribu. Naravno, u to učenje ulazi i izgradnja saobraćajne infrastrukture koju mogu finansirati bogatiji.
Vidis dislajkova od gotovana bosanskih.. To se naviklo da dijaspora gura, a da ono po kaficima hoda, kuka kako se nema, i "nek ti mater radi za 1500 km"... 😏
Islam je ovo daaaavno rijesio, Zekatom, sadekatul-fitrom, sadakom i ostalim vidovima preraspodjele.
inkluzija raste vec dugo, a raste i produktivnost. plate su te koje ne rastu, tj ako cemo nastaviti metaforu, radnici svake godine proizvode sve vise i vise brasna i jabuka, a vlasnici im uzimaju sav taj visak sto proizvode i prave sebi vise pita, dok radnik ima isto pite ugrubo kao prije 50 godina, kad se uzme inflacija u obzir. to se moze rijesiti ili regulacijama da se odredi tacno koliko pite vlasnik moze uzeti, ili da se vlasnik izbaci iz igre i da radnici svu pitu podijele medjusobno.
Zakljucak uglednog profesora, tesko je biti bogat, a jos teze ne biti
Da se nejednakost može riješiti inkluzijom, to kaže Hausmann. To znaci, da bi jedan Meksikanac trebao dobiti veću šansu da dobije zaposlenje van Meksika, ili da jedan Indijac dobije veću šansu za zaposlenje van Indije.
Bogatstvo bez političke moći ne vrijedi
Idiot.