Ima se para?
106

Dodik: Zvanično smo povećali plaće u RS-u, samo čekamo da se uknjiži

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, pored već poznatih tema o visokom predstavniku, bavio se i ekonomskom analizom manjeg bh. entiteta u proteklom periodu.

Tako je Dodik rekao da je Republika Srpska tokom perioda pandemije koronavirusa imala ukupan ekonomski pad od 2,8 posto i to je najbolji rezultat nakon Srbije.

"Federacija je u istom periodu imala pad od 3,6 posto. Ako se bude ovako kretala dinamika, imat ćemo povećanje bruto dohotka od četiri posto, što je veoma značajno. Također, imamo povećanje javnih prihoda za 17,2 posto", kazao je Dodik.

Kako kaže, sve ovo omogućilo je Republici Srpskoj povećanje prihoda u iznosu od 180 miliona konvertibilnih maraka.

"To nam je dalo sigurnost da povećamo plaće. Zapravo, plaće u RS-u su zvanično povećane, samo trebaju biti uknjižene. Junska plaća će biti isplaćivana u skaldu s ovim povećanjima. Također, RS je povećao svoje primitke vezano za indirektne poreze. Inkasirali smo dodatna sredstva. Od januara do aprila izvoz je povećan za 24,9 posto, a uvoz za 14 posto", istakao je Dodik.

Dodao je da je industrijska proizvodnja u ovom entitetu povećana za 14,3 posto, a posebno su dobri rezultati u prerađivačkoj industriji.

"U Republici Srpskoj je 275 hiljada osoba konstantno zaposleno. To su činjenice. Stalno se u javnosti pokušavaju prikazati netačne informacije. Stvorili smo uslove za povećanje naših investicionih ulaganja. Sve to doprinosi ukupnoj stabilnosti RS-a. Sposobni smo da primimo investicije. RS je prepoznat kao mjesto u koje se sa sigurnošću može investirati ozbiljan novac", zaključio je Dodik.