Finansije
29

CBBiH: Stopa nezaposlenosti 27,5 posto, vanjski dug države 31 posto GDP-a

Piše: I. P.
Centralna banka Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu prezentovala finansijski izvještaj za 2014. godinu.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Guverner CBBiH Kemal Kozarić predstavio je osnovne brojeve koji predstavljaju stanje ekonomije i profit Centralne banke BiH tokom prošle godine.

"Želimo biti transparentni i raditi u interesu građana BiH. Ovo je prilika da prikažemo naš finansijski izvještaj koji je pregledao vanjski revizor i koji smo predali Predsjedništvu i Parlamentu", rekao je Kozarić.

On je istakao da je CBBiH već danas u državni budžet predala 60 posto profita, što je 21.246.000,50 konvertibilnih maraka. Profit Centralne banke BiH za prošlu godinu bio je 35,4 miliona konvertibilnih maraka, što je više nego 2013. godine. Kozarić je istaknuo da je sveobuhvatna dobit prošle godine bila 139,9 miliona KM.

"To jasno govori da je to vrijednost našeg portfolija, što je vrlo značajno, jer se i pored teškog okruženja može dobro raditi. Dakle, mislimo da smo prošlu godinu završili dosta uspješno. Ipak, konačnu ocjenu o našem radu dat će Parlament i Predsjedništvo", kazao je Kozarić.

Od 2008. do 2014. godine CBBiH je ostvarila profit od 470 miliona KM, a od toga je u državni budžet prebačeno 284 miliona KM.

Realna stopa rasta GDP-a za 2014. godinu bila je 0,7 posto, a projekcija za 2015. je 2,6 posto prema najnovijim procjenama. Mala stopa rasta GDP-a prošle godine desila se zbog katastrofalnih poplava koje su posljedice ostavile i na ekonomski rast.

Kemal Kozarić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kemal Kozarić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Stopa rasta industrijske proizvodnje u BiH bila je 0,1 posto, dok je projekcija za 2015. godinu između 4,5 i 5 posto. Prosječna godišnja inflacija prošle godine bila je u minusu.

"To znači da smo 2014. prvi put zabilježili deflaciju od 0,9 posto, dok je projekcija za ovu godinu od 1 do 1,5 posto", objasnio je Kozarić.

Stopa nezaposlenosti je jedna od najvećih u regionu, a iznosi 27,5 posto, dok su projekcije za 2015. godinu 27 posto. Vanjski dug Bosne i Hercegovine je 8,12 milijardi konvertibilnih maraka ili 31 posto BDP-a, a obaveze ove godine su oko 518 miliona KM, uzimajući u obzir sve nivoe vlasti.

Delegacija BiH će u srijedu otići u Washington, gdje će se vjerovatno otvoriti pregovori sa MMF-om, gdje će biti govora o budućem aranžmanu, a stav CBBiH je da se sve vlasti u državi što prije trebaju očitovati o tom pitanju.

Deficit tekućeg računa bio je 7,7 posto GDP-a, a pokrivenost uvoza izvozom prošle godine je bila 53,6 posto. Strane direktne investicije ostvarene 2014. godine iznosile su 819 miliona KM, dok su devizne rezerve najveće u historiji CBBiH i one iznose 7,8 milijardi KM, a ove godine očekujemo skok na 8 milijardi.

Kozarić je završio izlaganje rekavši da je neto dobit bankarskog sektora u BiH iznosila 167 miliona KM, dok je nivo nekvalitetnih kredita blizu 14 posto.