Sredstva Svjetske banke
59

BiH dobila kredit od 138 miliona eura za poboljšanje zdravstva i kvaliteta zraka

B. R.
Cristopher Sheldon i Srđan Amidžić (Foto: T. S./Klix.ba)
Cristopher Sheldon i Srđan Amidžić potpisali sporazum za kredit Svjetske banke (Foto: T. S./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina i Svjetska banka danas su potpisale sporazum o kreditiranju dva projekta u ukupnom iznosu od 138 miliona eura. Potpisnici sporazuma su istakli za šta je novac namijenjen i koji su uslovi kreditiranja.

Sporazum su potpisali ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) i šef Kancelarije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Cristopher Sheldon. Od navedenog iznosa 92,3 miliona eura su namijenjeni za zdravstveni sektor u oba entiteta i 46,1 milion eura su namijenjeni za poboljšanje kvaliteta zraka u nekoliko gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Amidžića, riječ je o kreditiranju po povoljnim uslovima. Rok otplate kredita za zdravstveni sektor je 18 godina, uz grejs period od pet godina. Rok otplate kredita za poboljšanje kvaliteta zraka u FBiH je 31 godina, uz grejs period od šest godina.

Amidžić je istakao da će novac biti iskorišten za poboljšanje zdravstvenih usluga i finansijsku konsolidaciju pojedinih zdravstvenih ustanova. Osim toga, ukazao je da će drugi kredit biti iskorišten za poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru. To će značiti zamjenu izvora energije i poboljšanje energijske učinkovitosti.

Sheldon je napomenuo da je cilj da se smanji zagađenje zraka iz domaćinstava i transporta. Kako je najavio, to će podrazumijevati zamjenu sistema grijanja u 25.000 domaćinstava u Sarajevu.