Finansije
20

Barš: Tražit ćemo od banaka niže kamate i odgodu otplate za ugrožene

NAP
Agencija za bankarstvo Federacije BiH će zajedno sa Udruženjem banaka pokrenuti inicijativu da se građanima koji su ugroženi poplavama, a imaju kredite omogući reprogram zajmova ili moratorij na otplatu u određenom periodu potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo.

"Organizirat ćemo razgovore kako bismo pomogli građanima i privrednim subjektima, a koji zbog ove elementarne nepogode mogu, eventualno imati problema sa otplatom obaveza. Postoji osnov da komercijalne banke omoguće reprogram ili odgodu vraćanja novca dok se situacija ne stabilizira", kazao nam je Barš.

Prema njegovim riječima, nema razloga za bojazan da bi zbog krizne situacije moglo doći do rasta kamatnih stopa.

"Naprotiv, mi se nadamo da će mo sa bankama dogovoriti da se ugroženima čak pokušaju i sniziti kamate, i time eventualno olakšati otplatu. To je u interesu banaka", kaže Barš.

On ističe da je i Agencija uključena u inicijativu da se bankama preporuči da neuzimaju profit od humanitarne pomoći koja dolazi u našu zemlju.

"To je preporuka, nemamo osnov da im to naložimo. Vjerujem da će naša preporuka biti prihvaćena. Inače, ovakva katrastrofa sigurno ostavlja posljedice na sve, ali vjerujem da neće utjecati na finansijsku stabilnosti BiH, posebno ako se ova pomoć koja je najavljena i dolazi usmjeri u pravom pravcu", dodaje Barš za NAP.