biznis
8

Evropska agencija za zrakoplovnu sigurnost predložila strožije procedure za nove pilote

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) predstavila je danas prijedloge za strožiju medicinsku proceduru za angažiranje pilota, koji će poslužiti Evropskoj komisiji (EK) za prijedlog novog zakona o strožijoj kontroli novih pilota do kraja godine.

Prijedlozi EASA uključuju uvođenje sveobuhvatne procjene mentalnog zdravlja tokom prvobitnih kontrola pilota, kao i testove na upotrebu narkotika i alkohola. U svom saopćenju EASA ističe da će prijedlozi "poslužiti kao osnova za prijedlog zakona EK do kraja 2016. godine".

Kontrola pilota i procjena njihovog mentalnog zdravlja našla se pod lupom nakon što se mladi pilot Andreas Lubitz zatvorio u kokpitu i srušio avion kompanije Germanwings u francuskim Alpama u martu 2015. godine, kada je stradalo svih 150 putnika i članova posade.

Tužilaštvo je pronašlo dokaze da je kopilot, koji je patio od teške depresije i vjerovatno strahovao od gubitka posla, istraživao načine za samoubistvo i krio bolest od svog poslodavca, što je izazvalo debate o nadzoru i zdravstvenim tajnama pilota.