Odbranjena titula
0

Europa i dalje najveći svjetski proizvođač piva

FENA
Europa je obranila svoj položaj najvećega svjetskog proizvođača piva i nalazi se ispred Kine i Sjedinjenih Država, pokazuje novo izvješće koje prenose europski mediji.

S godišnjom proizvodnjom od 427 miliona hektolitara, Europa je ispred Kine koja proizvodi 393 miliona i SAD-a s 234 miliona, kaže izvješće europskih proizvođača piva (Brewers of Europe) koje je provedeno u svih 27 zemalja EU-a, te u Norveškoj, Švicarskoj, Hrvatskoj i Turskoj.

Njemačka je najveći europski proizvođač, a slijede za njom Velika Britanija, Poljska i Španjolska.

"Ono što je još zanimljivije je činjenica da je broj pivovara u Europi narastao za čak 25 posto u posljednje tri godine, s oko 3.000 koliko ih je bilo 2006. na 3.733 danas", kazao je glavni tajnik Brewers of Europe Rodolphe de Looz-Corswarem.

"Nacionalna vlada, europsko gospodarstvo i europski građani uvelike imaju koristi od proizvodnje i prodaje piva u smislu radnih mjesta, dohotka te uostalom i u smislu uživanja", dodaje on.

Izravno i neizravno 2,5 miliona radnih mjesta u Europi vezano je uz proizvodnju i prodaju piva, a europsko gospodarstvo i nacionalne vlade ubiru velike svote u smislu PDV-a i trošarina.

"To su vrlo impresivne brojke, posebno u svjetlu sadašnje ekonomske krize", kazao je de Looz-Corswarem.

Međutim, opći poslovni uvjeti za europske pivare su se ukupno pogoršali, kaže se u izvješću.

"Poljoprivredne sirovine i ukupni troškovi proizvodnje su porasli (gotovo 24 posto) a porezi su dramatično povećani u nekim zemljama (gotovo 30 posto u Nizozemskoj) dok opći ekonomski pad predstavlja dodatni napor za sektor", dodaje de Looz-Corswarem.

Izvješće pokazuje da je europski sektor piva ključna komponenta europskoga gospodarstva i onaj kojemu treba dati slobodu da ostane konkurentan, da proizvodi radna mjesta, utječe na gospodarski rast, na rast izvoza, na rast reputacije sektora i u Europi i globalno te na porast konzumenata koji umjereno piju to piće.