biznis
0

Euro iznad 1,36 dolara, akcije u porastu

FENA
U poslovanju na evropskim finansijskim tržištima euro je u utorak preskočio granicu od 1,36 dolara i istovremeno dostigao rekordno visok kurs prema jenu, a indeksi akcija su u osjetnom porastu, oslonjeni na nove vijesti o integracijama kompanija.

Zajednička valuta 13 članica Evropske unije vrijedila je polovinom dana ravno 1,36 dolara, prethodno zabilježivši i nivo od 1,3634. Ujedno je osvojila nov rekordno visok kurs prema japanskoj valuti, od 167,19 jena, a odskočila je i na više od 1,65 švicarskih franaka.

Rekordno visoku vrijednost prema dolaru, od 1,3682 dolara, euro je zabilježio 27. aprila ove godine, prenijele su agencije.

U prvi plan je tako izbila zabrinutost investitora zbog slabosti dolara. Osim što je blizu najnižeg nivoa prema euru, dolar se našao i na najnižim granama prema funti sterlinga za više od četvrt stoljeća. Britanska funta je naime odskočila na 2,015 dolara, što je najviši nivo za 26 godina.

Akcijama kompanija, uz povoljne vijesti o industrijskim porudžbinama u SAD-u, pogodovale su i vesti o integracijama i preuzimanju kompanija, kao i očekivanja o dobrim zaradama korporacija u tek završenom drugom tromjesečju.

Panevropski indeks akcija najkvalitetnijih evropskih kompanija, FTSEurofirst 300, bio je polovinom dana u skoku 0,8 posto, čime se ukupan dobitak indeksa u dosadašnjem dijelu ove godine popeo na skoro osam posto.

Britanski indeks FTSE 100 je istovremeno porastao za 0,7 posto, njemački Daks za 1,2, a francuski CAC 40 za 0,8 posto.

Akcije francuske grupe "Danone" u porastu su 2,3 posto po saopćenju da vodi pregovore s američkim "Craft foodsom" za prodaju svog ogranka za kekse i cerealije za 5,3 milijarde eura.

Među najvećim dobitnicima danas su i proizvođači kamiona, pri čemu su akcije "Skaneye" skuplje skoro tri posto, "Volvoa" 1,6 posto, a MAN-a 2,8 posto, nakon što je investiciona banka "Goldman Sachs" povisila procjenu rasta akcija ovih kompanija pod uticajem dobrih narudžbina koje su im pritekle posljednjih mjeseci.

Akcije njemačke kompanije "Heidelberg" odskočile su više od sedam posto na vijest da je londonski Hedge-Fonds "Centaurus Capital" povećao svoj udio na 5,1 odsto, čime je stekao i pravo glasa u toj kompaniji.

Akcije "Adidasa" u porastu su 2,5 posto na osnovu očekivanja da njemački proizvođač sportske opreme objavi podatke o snažnom rastu neto prihoda u drugom tromjesečju.