Samit u Madridu
0

EU i Centralna Amerika postigle dogovor o liberalizaciji trgovine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija i zemlje Centralne Amerike na samitu u Madridu u utorak su postigle dogovor o liberalizaciji trgovine i smanjenju uvoznih carina, što omogućava sveobuhvatni tržišni pristup industrijskim proizvodima obiju strana, saopćila je Evropska komisija.

Komisija je navela da će sporazum u srijedu u španskoj prijestonici zvanično potpisati evropski i centralnoamerički državnici, prenosi Reuters.

  • Sporazum će izvoznicima s obje strane ponuditi nove mogućnosti za tržišni pristup u sektorima poljoprivrednih proizvoda, automobila, elektronike, bankarstva, telekomunikacija i životne sredine, izjavio je na pres-konferenciji komesar EU za trgovinu Carel de Gucht.

Vrijednost trgovine između Unije i zemalja Centralne Amerike je 2009. iznosila gotovo deset milijardi eura.

Evropski proizvođači automobila će novim sporazumom dobiti neograničen pristup tržištima Centralne Amerike na period od deset godina, dok će evropske kompanije u uslužnom sektoru također imati priliku za bolji tržišni pristup.

U zamjenu za to, EU je ponudila da smanji carinu na uvoz banana na 75 sa 114 eura po toni, kao što je lani dogovoreno u Ženevi u cilju okončanja dugotrajnog "trgovinskog rata oko banana".

Države Centralne Amerike u EU uglavnom izvoze poljoprivredne proizvode kao što su kafa, banane i drugo voće, a uvoze mašine, hemikalije, vozila i gorivo.