Brojni projekti
0

Ekspanzija luksuzne stanogradnje u regionu, za kvadrat i više od 11 hiljada eura

R. D.
Beograd na vodi postavlja visoke standarde
Beograd na vodi postavlja visoke standarde
Jedan od trendova koji dominiraju u regionu, a kojim se ne može baš podičiti naša zemlja, je ekspanzija ekskluzivne stanogradnje. Posebno u Beogradu, Zagrebu te crnogorskom priobalju, kao gljive poslije kiše, niču projekti gdje se kvadrat stambenog prostora prodaje za vrtoglave iznose i od po nekoliko hiljada eura.

Obično su to objekti koji na najboljim lokacijama nude vrhunski kvalitet gradnje te osnovne zahtjeve koje džep koji visoke cijene može priuštiti i traži - maksimalnu sigurnost, uštede u vremenu, jer je sve na jednom mjestu, te prestiž života u biranom okruženju s komšijama koje viđate na TV-u.

Sam Beograd ponosi se s najmanje šest aktuelnih projekata koje srbijansku metropolu uzdižu visoko na regionalnom tržištu luksuznih nekretnina. Najpoznatiji je svakako Beograd na vodi, državni projekt Srbije i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je u žiži interesovanja još od 2015. godine.

U Beogradu na vodi gradi se više od sedam hiljada stambenih jedinica, a za kvadrat stambenog prostora na obalama Save, u objektima koji su standardni stambeni ili stambeno-poslovni, cijene počinju od 3.500 eura, a najskuplji stanovi u objektima s ponudom dodatnih sadržaja koji čine luksuzno urbano stanovanje dosežu cijene do 9.000 eura po kvadratu.

Za tu cijenu kupac postaje dio jednog od najuzbudljivijih investicijskih projekata u Centralnoj i Istočnoj Evropi, najčešće ističu investitori. Osim luksuznih stanova, Beograd na vodi u nekim od objekata nudi dodatne sadržaje koje stanari svakodnevno koriste te se dobija osjećaj života u "hotelu".

Skyline Belgrade
Skyline Belgrade

Interesovanje budi i Skyline Belgrade u ulici Kneza Miloša, gdje nastaje 286 stanova površine od 64 do 225 kvadrata. Cijene su u rasponu od 2.500 do 4.100 eura po kvadratu. I tu su predviđeni brojni prateći sadržaji, recepcija po principu 24/7, spa, fitnes, garaže, ali i restorani, trgovine... Ponose se najvećim privatnim bazenom u regiji.

Wellport
Wellport

U ulici Tadije Sondermajera odmakla je gradnja Wellporta izraelskih investitora iz kompanije "Shikun & Binui Group". Čak 500 stanova se prodaje za cijene od cca. 3.200 eura po kvadratu, a dodatnih dvadesetak hiljada plaća se za jedno garažno mjesto. Posebne pogodnosti su privatni park te prostori za rekreaciju i šetnje na otvorenom, a ipak odvojeno od života "običnih smrtnika".

Voždove kapije
Voždove kapije

Voždove kapije prvi su kondominij u starom historijskom dijelu Beograda. U ulici Vojvode Stepe čak 700 stanova prodaje se za cijene od oko dvije hiljade eura po kvadratu. Tri faze su već izgrađene, a prodaju se stanovi površine veće i od 125 kvadrata.

Business Garden
Business Garden

Novac negdje treba i zaraditi. U ulici Starine Novaka nikao je prestižni poslovni objekat Business Garden u kojem kvadrat prostora zakupljuju za 16 eura. Uz sve karakeristike najboljih office prostora objekat raspolaže i sa 220 garažnih mjesta.

Blok Bužanova u zagrebu
Blok Bužanova u zagrebu

Slične karakteristike ima i zagrebački Blok Bužanova smješten između Maksimira i Kvaternikova trga. Kad je u augustu 2017. počela njena gradnja, za ovu zgradu Jutarnji list je pisao da takvu Zagreb ranije nije vidio. Riječ je o stambenom bloku, a cijena kvadrtnog metra kreće se od 2.700 do 3.000 eura. Od dodatnih "sadržaja" tu su kafeterija i poslovni prostori.

Porte Montenegro
Porte Montenegro

Crnogorsko primorje u posljednjih desetak godina iznjedrilo je desetke mega projekata kao što su Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi... Svi oni imaju isti zajednički nazvnik - luksuzno stanovanje samo za one koji to mogu priuštiti, a u našoj regiji takvih je sve više.

Posebno je upečatljiv Porto Montenegro izgrađen na prostoru bivšeg mornaričkog remontnog zavoda. Za kvadrat stambenog prostora plaća se 5.800 eura, a na frontalnoj strani objekta kvadrat košta i više od 11.000 eura.

Kako god, regija je našoj zemlji, a Sarajevu posebno, postavila ljestvicu vrlo visoko, izazov na koji i naše kompanije trebaju moći odgovoriti. Zainteresiranih za ovakve nekretnine kod nas je uvijek bilo, a logika nalaže da će ih biti sve više.