biznis
0

EBRD u BiH ulaže 250 miliona eura

SRNA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da u ovoj godini uloži oko 250 miliona eura u BiH, od čega će 100 miliona eura biti uloženo u finansijski sektor - saopšteno je iz ove institucije.

Planirana EBRD-ova ulaganja dio su zajedničkog Akcionog plana EBRD-a, Svjetske banke i Evropske investicione banke, kojim je planirano ulaganje od 24,5 milijardi eura, kao podrška bankarskom sektoru u regionu i kreditiranju privrede.

Iz EBRD-a podsjećaju da su se banke "majke" šest najvećih stranih banaka koje posluju u BiH obavezale da će nastaviti svoje aktivnosti u sklopu međunarodnih napora za stabilizaciju BiH, njenog bankarskog sektora i jačanje povjerenja u privredu. 

Riječ je o bankama Raiffesen, Hypo Alpe  Adria, Intesa San Paolo, NLB, UniCredit  i Volksbanci koje su se obavezale da će održavati  ukupan  nivo plasiranih sredstava u BiH i da će osigurati adekvatnu kapitalizaciju svojih supsidijarija u kontekstu novog programa Međunarodnog monetarnog fonda nedavno dogovorenog na nivou eksperata.

Ovo opredjeljenje banaka  pomoći će bankarskom sistemu BiH da izdrži sadašnju krizu, ojača povjerenje investitora i vrati privredu na put održivog rasta - navodi se u saopštenju.