Mole vladu da im pomogne
0

Dvadeset uposlenika hotela "Lukavac" ostalo bez posla

Sarajevo-x.com
Hotel Lukavac
Hotel Lukavac
"Dvadeset uposlenika Hotela Lukavac ostalo je bez posla i već se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, sa brigom kako obezbijediti hljeb svojim porodicama. Do jučer su imali redovne plate, uplaćene doprinose i bili ponosni da rade u jednom ovakvom Hotelu", kazano je na danas održanoj pres-konferenciji, na kojoj su predstavnici Menadžmenta Hotela Lukavac pokušali ukazati na nedomaćinski odnos nadležnih institucija prema uposlenicima, poslovnim subjektima i samoj državi.

Podsjetimo, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona 24. januara ove godine zatvorili su Hotel Lukavac nakon što su utvrdili da spomenuti objekt nije upisan u sudski registar, odnosno da firma "GTI BH" nema upisanu djelatnost hotel-motel sa restoranom, te da hotel ne posjeduje rješenje o kategorizaciji objekta.

"Preduzeće GTI uzelo je od preduzeća CPM u najam Hotel Lukavac, koji je kategoriziran kao hotel sa tri zvjezdice. Mi smo započeli proces sređivanja dokumentacije hotela, koja je već postojala i samo je trebala biti na imenu novoga preduzeća, ali to inspekcije nisu htjele uvažiti. Zatvorili su hotel ne brinući se o radnicima i štetama koje će nastati. Stotine hiljada maraka Hotel Lukavac godišnje uplaćuje u državnu kasu", kazao je novinarima Edis Dugonjić, direktor hotela, naglasivši da uprava hotela ne poriče napravljeni propust kada je riječ o kategorizaciji hotela, dodavši: "Nakon što smo prikupili svu potrebnu dokumentaciju, od 3. februara ne postoje ni formalnopravni niti zakonski osnovi za zabranu rada Hotela Lukavac."

Naime, resorno ministarstvo još uvijek nije izdalo rješenje o kategorizaciji, iako je komisija Ministarstva turizma obavila reviziju i dostavila potrebnu dokumentaciju u kojoj stoji da Hotel Lukavac ispunjava uslove hotela sa tri zvjezdice.

"Nadamo se da će novi ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona Aziz Čačković usvojiti proceduru koju smo dostavili, kako bismo mogli vratiti ovih dvadeset uposlenika na njihova radna mjesta", kazao je direktor Dugonjić.

Prema riječima Minele Moranjkić, PR i HR menadžerice u Hotelu Lukavac, zabrinjavajuća je činjenica da niko od lokalnih vlasti i institucija koje se bave turizmom nisu reagovale niti na zatvaranje Hotela Lukavac, niti na sporost u donošenju odluke da se dopusti rad hotela, iako su im upućena brojna pisma i pozivi da se oglase po pitanju ovog problema, jer je ovaj hotel simbol grada Lukavca.

"Kompanija GTI BH od kada je uzela pod zakup Hotel Lukavac, sve obaveze i plate prema radnicima uredno su isplaćivane, i gubitak posla za njih je veliki šok", zaključila je Moranjkić.

Podršku menadžmentu Hotela Lukavac pružili su i sada već bivši uposlenici sa željom da se hotel ponovo otvori kako bi se mogli vratiti na svoja radna mjesta.

"Mi živimo od ovog hotela, hranimo našu djecu, zato molimo Vladu da nam pomogne kako bi smo ponovo krenuli sa radom", rekla je sada već bivša uposlenica Hotela Lukavac Fehrija Ograšević.