biznis
0

Dolar oslabio prema euru, akcije poskupjele

FENA
Dolar je u srijedu oslabio prema euru u situaciji kad su akcije širom svijeta poskupjele, što ukazuje na spremnost investitora da rizikuju usprkos tome što je izvještaj o kretanju američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju lošiji nego što se očekivalo.

Poslovanje na evropskom tržištu akcija proticalo je u znaku poskupljenja dionica nekih velikih kontinentalnih kompanija, jer su španska Santander banka, francuski proizvođač pneumatika Michelin, njemački gigant Siemens i neke druge firme imale dosta dobar poslovni bilans u prvom kvartalu.

Euro je ojačao oko jedan posto, na 1,3265 dolara, prije nego što je objavljen izvještaj o padu američkog BDP-a u prva tri mjeseca ove godine za 6,1 posto, umjesto 4,9 procenata koliko su ekonomisti ranije predviđali.

Američka valuta je, inače, uoči saopćavanja podataka o kretanju američkog BDP-a u prvom kvartalu, bila na uzlaznoj putanji prema japanskom takmacu i vrijedila je na indikativnoj berzi u Londonu, nešto više od 97 jena, ali je istovremeno oslabila prema korpi šest drugih jakih valuta 0,7 posto.

Kratkoročno promatrano, nepovoljan izvještaj o kretanju američkog BDP-a svakako nije dobra vijest za investitore koji svoja sredstva imaju u dolarima, iako se tokom proteklih pola godine pokazalo da kurs "zelene valute" i nije previše zavisan od realnih kretanja u američkoj privredi.

Treba, osim toga, imati u vidu da je ekonomska situacija u zoni eura, Japanu i Velikoj Britaniji veoma loša, pa i zbog toga zajednička valuta 16 članica Evropske unije, funta sterlinga i jen nemaju nikakvu suštinsku prednost na valutnim berzama u odnosu na dolar.

Investitori na berzama akcija su u srijedu, kako prenosi agencija Reuters, pažljivo analizirali podatke o kretanju američkog BDP-a u prvom kvartalu, a nesumnjivo je da će pomno oslušnuti i izvještaj o početku dvodnevnog sastanka čelnika Američke uprave federalnih rezervi (FED).

Analitičari čije mišljenje prenosi agencija Reuters vjeruju da će FED zadržati postojeću baznu kamatu koja je u decembru prošle godine utvrđena na nivou od nula do 0,25 posto, jer je prostor za dalje labavljenje te interesne stope faktički iscrpljen, a o njenom povećanju ne može biti ni govora u uvjetima opadajuće privredne aktivnosti.

Akcije njemačkog Siemensa u srijedu su na evropskom tržištu, usprkos iskušenjima kroz koje sada prolazi vodeća evropska ekonomija, poskupjele oko pet posto nakon izvještaja da je kompanija u prvom tromjesečju imala vrlo dobar poslovni bilans.

Dionice španske Santander banke, koja je i najveća bankarska organizacija u zoni eura, također su napredovale, za skoro pet procenata, jer je njen poslovni bilans ostvaren u prva tri mjeseca bio bolji nego što se očekivalo.

Vlasnici akcija poznatih kompanija Dutch Shell, Nordia i Sanofi-Aventis također su imali razloga biti zadovoljni nakon što su i dionice tih firmi poskupjele uslijed boljih od očekivanih poslovnih rezultata u prvom kvartalu.

Tržišni stručnjak britanske kompanije Barclays Wealth Henk Potts ocijenio je da su najnoviji vijesti o korporacijskim poslovnim bilansima bile "umjereno jake". To je omogućilo investitorima da se na tržištu kreću "na pozitivnoj teritoriji."

Svodni globalni indeks akcija - MSCI - u srijedu je, inače, napredovao 0,9 posto, dok je istovremeno panevropski indikator kretanja cijena dionica - FTSEurofirst 300 - ojačao 0,8 procenata.

Indeksi akcija na tržištima takozvanih brzorastućih ekonomija uvećani su oko dva procenta, i to prema tumačenjima nekih tržišnih stručnjaka odslikava sadašnje uglavnom pozitivno raspoloženje investitora na efektnim berzama koje traje s povremenim oscilacijama već skoro dva mjeseca.