biznis
0

Dolar najslabiji u tri sedmice u odnosu na jen

FENA
Vrijednost američkog dolara je pala na najniži nivo u posljednje tri sedmice u odnosu na japanski jen, prenijela je njujorška agencija privrednih informacija "Blumberg".

"Blumberg" piše da je to posljedica spekulacija da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) sljedeće sedmice ponoviti svoju namjeru da zadrži ključnu kamatnu stopu blizu nule.

Dolar je u petak na berzi u New Yorku oslabio za 1,5 posto na 81,88 jena u odnosu na 83,13 jena od prije sedmicu dana, što je već druga sedmica pada zaredom. Pored toga, američka valuta je u odnosu na euro istovremeno oslabila na 1,4585 dolara za euro sa 1,4430 dolara, a u jednom trenutku je čak pala na najniži nivo od decembra 2009. od 1,4649 dolara za euro.

"Na tržištu jača percepcija da će Fed nastaviti da primjenjuje kvantitativno labavljenje monetarne politike, što će vjerovatno uticati na sklonost ulagača da prodaju dolar", izjavio je Masanobu Ishikawa, generalni direktor najveće brokerske kuće za valute u Japanu "Tokyo Forex & Ueda Harlow".