biznis
0

Dita - uspješna poslovna godina

Sarajevo-x.com
Protekla poslovna godina obilježena je uspješnim poslovnim rezultatima za jednu od vodećih bosanskohercegovačkih kompanija, Industriju deterdženata Dita.

Kao što je i planirano u prošloj godini Dita je, nadovezujući se i na 2006. godinu, kreirala 40 novih proizvoda u okviru 8 brendova - tako da proizvodni program danas čini 70 sredstava za pranje i čišćenje u domaćinstvu i preko 180 industrijskih sredstava.

Zahvaljujući plasiranju inovativnih proizvoda, Dita je u vrlo kratkom periodu ostvarila zavidne rezultate u povećanju prodaje, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu - sa tendencijom stalnog rasta.

Prodajni ino rezultati naročito su dobri na tržištima Makedonije, Kosova i Albanije, gdje su Ditini proizvodi ARIX, IDA i 3 de veliki brendovi i gdje je u 2007. godini ostvaren rast od 37 % u odnosu na 2006. godinu. Na domaćem tržištu ostvaren je količinski rast od 30%, propraćen finansijskim rastom od 25%.

Na osnovu dosadašnjih prodajnih rezulata i Ditinih izvoznih planova i u 2008. godini očekuje se održavanje ovakvog trenda rasta.

Tokom prošle godine Dita je upisana i na listu kompanija koje posjeduju certifikat ISO 9001:2000 čime je potvrdjena kvalitetna i definisana organizacija poslovanja u Diti, a sve u cilju besprijekornog zadovoljenja potreba kupaca, potrošača, poslovnih partnera, zaposlenika i ostalih korisnika Ditinih usluga.

  1. godina za Ditu je značila i jubilarnih 30 godina postojanja i rada.

"To je vrlo značajan jubilej i još jedna potvrda čvrste utemeljenosti ove fabrike, jer punih 30 godina Dita djeluje u pravcu potreba potrošača, 30 godina potrošači Diti ukazuju povjerenje, dakle svih tih godina uspješno djelujemo zajedno – a to je naš najveći uspjeh“, izjavila je glasnogovornica Dite, Irma Berbić.

Ona je također istakla da je u 2007. godini Dita zaposlila 24 mlada radnika.

"Sve su to mladi, perspektivni ljudi, puni energije i novih ideja – što je svakako uvijek dobro došlo kompaniji u kojoj su ideje i kreativnost vrlo bitne stavke. Radili smo i projekte zapošljavanja u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje TK, a radi se o Projektu zapošljavanja mladih bez roditeljskog staranja i Projektu zapošljavanja osoba sa posebnim potrebama. Omogućili smo i potpisivanje Ugovora o stipendiranju naša 4 mlada zaposlenika sa njemačkom fondacijom Krila nade, što je svakako značajan podstrek njihovom radu.“

Trend zapošljavanja u Diti će se nastaviti, s obzirom da potrebe fabrike postaju sve obimnije.

U 2008. godini Dita će nastaviti još udarnijim tempom, s akcentom na nastavak obimnog ulaganja u tehnologiju, kreiranje novih proizvoda u skladu sa svjetskim trendovima i proširenje tržišnih pozicija, naglašavaju u ovoj kompaniji.