Sastanak u Sarajevu
0

Direktor INA-e: Tržište BiH je od strateške važnosti

Piše: A. K.
Kako bi naglasili važnost poslovanja Ine na bosanskohercegovačkom tržištu, danas su izvršni direktori i predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott u prostorijama bh. kompanije Energopetrola održali radni sastanak.

Na sastanku su direktor Energopetrola Franjo Božić i Laszlo Bartha, predsjednik Nadzornog odbora Energopetrola i direktor HOLDINE, govorili o budućim poslovnim potezima.

Posebno je naglašena važnost finansijske stabilizacije i ulaganja u Energopetrol.

Do sada je, po riječima Laszla Barthe, rekonstruirano 18, u 2011. slijedi još 16 benzinskih pumpi. Osim toga renovirano je 60 vagon cisterni, uvedeno kartično plaćanje i novi integrirani informatički sistem u kompaniji. Sredstva za daljnje investicije su osigurana iz vanjskih izvora i vlastitog novčanog toka, a sada dinamika ovisit će i o osiguranju potrebnih dozvola.

Na sastanku je najavljeno i provođenje programa učinkovitosti u obje kompanije. Navedeni se programi već nekoliko godina provode u Ini i rezultirali su s preko milijardu kuna ušteda.

Predsjednik Uprave Ine i izvršni direktori ujedno su posjetili skladište Podlugovi te jednu od nedavno moderniziranih benzinskih pumpi na Stupskoj petlji.

Upitan za konkretnu Ininu strategiju na ovom području Áldott je medijima rekao da je tržište BiH od strateške važnosti za INA-u, također i iz perspektive regionalne energetske politike. Naglasio je i kvalitetu Ininih proizvoda i mogućnost naših rafinerija da proizvedu proizvode najviše kvalitete (EURO V) sa strogom kontrolom kvalitete od rafinerija do krajnjih korisnika je najvažnija konkurentna prednost.

"Svih ovih godina naši kupci cijene kvalitetu naših proizvoda i usluga. Naši proizvodi stvorili su za njih ekonomsku vrijednost i prednosti u njihovom poslovanju te smo stoga ovdje prepoznati kao partner od povjerenja", rekao je Áldott.

Áldott se jučer sastao i s premijerom Vlade BIH Nerminom Nikšićem, te su razgovarali i o otvorenim pitanjima u Energopetrolu

"Trenutnu situaciju s Energopetrolom smatram izazovom koju vlasnici, odnosno INA, MOL i Vlada BiH trebaju sagledati sa proaktivnim i pozitivnim pristupom. Sastanak s Nerminom Nikšićem je početak procesa rješavanja, nakon kojeg bi trebao uslijediti intenzivan rad eksperata nominiranih s naše strane i strane Vlade", istaknuo je Aldott.