SAD
0

VIDEO / Direktor General Motorsa podnio ostavku

SRNA
Fritz Henderson
Fritz Henderson
Fritz Henderson podnio je ostavku na funkciju direktora američkog automobilskog giganta General Motors (GM), pa će ovu dužnost privremeno preuzeti Edward E. Whitacre.

Hendersona je u martu odabrao Washington da preuzme GM kada je kompanija vrlo brzo izašla iz bankrota.

"Svi smo se saglasili da je potrevno izvršiti neke promjene radi napretka", rekao je Whitacre.

U saopštenju Bijele kuće administracija američkog predsjednika Baracka Obame navodi da nije učestvovala u donošenju ove odluke.

Whitacre nije želio da govori o razlozima Hendersonove ostavke, ističući da je on obavio izvanredan posao vodeći kompaniju kroz teško vrijeme.

Henderson je u martu na rukovodećoj funkciji u GM-u zamijenio Richarda Wagonera po nalogu Obamine administracije kada je Vašington postao najveći akcionar u sklopu poteza za finansijski spas giganta.

Spor oko sudbine evropskog ogranka GM-a je od avgusta podijelio mišljenja Hendersona i Whitacrea. 
Henderson je izdejstvovao dogovor o prodaji "Opela" kanadskoj kompaniji "Magna". Sa prodajom "Opela" kanadskoj kompaniji koja ima i podršku ruske banke saglasila se i njemačka vlada.

Međutim Upravni odbor, na čijem je čelu Whitacre, odbacio je prodaju "Opela" i donio je odluku o restrukturi.

Henderson i Whitacre sporili su se oko državne pomoći Njemačke za restrukturu "Opela". Henderson je bio za to da se uputi zahtjev Berlinu za pomoć dok je Whitacre bio protiv.

U postrojenjima "Opela" u Evropi zaposleno je 50.000 radnika i GM je najavio da planira da smanji troškove za 30 odsto čime se podrazumeva da će oko 10.000 radnika ostati bez posla.