Rim
0

Direktor BBI banke Amer Bukvić na UN-ovom okruglom stolu IFAD-a

Klix.ba
UN-ov Fond za razvoj poljoprivrede IFAD organizirao je u Rimu okrugli sto o temi: "Alternativni izvori i inovativni modeli u pronalaženju finansijskih sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja". Konferenciji u Rimu prisustvovali su istaknuti stručnjaci iz cijelog svijeta, predstavnici razvojnih agencija, najvećih svjetskih banaka, vlada, državnih fondova i nevladinih organizacija, predstavnici vlada SAD, Italije, Kanade, Kine, Islamske razvojne banke (IDB),Međunarodnog monetarnog fonda IMF, Svjetske banke (WB) i drugih UN-ovih agencija.

Amer Bukvić, direktor BBI banke, na ovom je značajnom svjetskom skupu, organiziranom s ciljem pronalaženja novih izvora finansiranja poljoprivrede i ruralnih područja, bio jedini govornik s područja bivše Jugoslavije. U svom izlaganju Bukvić je ponudio rješenja koja BBI banka koristi u finansiranju poljoprivrede u BiH te je prenio iskustva BBI banke u radu sa finansijskim linijama UN-ove agencije IFAD-a, Svjetske banke, Islamske razvojne banke, Republike Turske i Maktoum poljoprivrednih fondova.

UN-ova agencija IFAD je pokazala veliku zainteresovanost za korištenje islamske bankarske proizvode i sredstava potencijalnih investitora, koji dolaze iz islamske tradicije, te je zatražila podršku Islamske razvojne i BBI banke, koje u ovoj oblasti imaju dugogodišnje iskustvo. Amer Bukvić, direktor BBI banke, koja posluje u okvirima bez specifične regulative za islamsko bankarstvo i finansije, ponudio je podršku za razvoj islamskih finansijskih proizvoda i u drugim zemljama, koje nemaju zakonsku regulativu za ovu vrstu bankarstva.

Međunarodni zvaničnici su čestitali Bukviću na organizaciji nedavno završenog 3. Sarajevo Business Foruma, na kojem su prezentirani projekti iz poljoprivrede, što je, smatraju u UN-u, inovativan način za razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz strane investicije. Bukvić je naglasio neophodnost zaokruživanja kompletnog procesa u poljoprivrednoj proizvodnji, od finansiranja organizacije rada pa do plasmana poljoprivrednih proizvoda iz BiH i drugih manjih zemalja na tržišta razvijenih ekonomskih centara.

U vrijeme kada potražnja za hranom raste, eksponencijalno razvoj poljoprivredne proizvodnje je ključan za opstanak i predstavlja središte novih i dinamičnih tržišta. Danas u svijetu postoji 500 miliona porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, koja bi mogla biti ključni dobavljači rastućih urbani tržišta. Većina ih proizvode samo za vlastite potrebe, ali tu se krije veliki potencijal za proizvodnju i razvoj u svijetu.

Okrugli sto u Rimu je organiziran s ciljem pronalaska novih izvora finansiranja poljoprivredne proizvodnje, smanjenja siromaštva i razvoja ruralnih područja u svijetu. Islamsko bankarstvo, koje posljednjih nekoliko godina bilježi konstantan rast u svijetu, UN-ova agaencija IFAD prepoznala je kao jedan od ključnih modela za inovativna rješenja u finansiranju i razvoju poljoprivrede.