Besplatno učešće
33

Direktor američkog centra za istraživanje AI sigurnosti dr. Edmon Begoli dolazi na PMF Sarajevo

Dr. Edmon Begoli, direktor prvog centra za istraživanje AI sigurnosti ORNL (SAD)
Dr. Edmon Begoli, direktor prvog centra za istraživanje AI sigurnosti ORNL (SAD)
U saradnji s respektabilnom domaćom IT kompanijom Info Studio, Prirodno-matematički fakultet Univerzitata u Sarajevu s ponosom predstavlja seriju predavanja i radionica koje će održati gostujući predavač dr. Edmon Begoli, direktor prvog centra za istraživanje AI sigurnosti iz Oak Ridge Nacionalne Laboratorije u SAD-u.

Dr. Begoli je i profesor kompjuterskih nauka na odsjeku za elektrotehniku i računarstvo Univerziteta u Tennesseeju, a njegove bogate akademske kvalifikacije učinile su ga i traženim gost predavačem na univerzitetima poput Stanforda, Cambridgea, Berkeleyja i drugih svjetski renomiranih univerziteta.

Predavanja i radionice otvaraju vrata sudionicima da se upoznaju s najnovijim temama u području IT industrije i umjetne inteligencije (AI), omogućujući im da steknu dragocjeno znanje i iskustva od svjetski priznatog stručnjaka.

Teme i raspored događaja:

Dr. Edmon Begoli dolazi na PMF UNSA
Dr. Edmon Begoli dolazi na PMF UNSA

1. Alan Turing u Bletchley Parku

Vrijeme i mjesto: Utorak 7. maj, u 12 sati, ABG Prirodno-matematički fakultet UNSA

Opis: Uprkos filmskim portretima visokog profila i holivudskoj fikciji, stvarni doprinos Alana Turinga i njegovog tima u Bletchley Parku ostaje uglavnom neshvaćen. ORNL-ov direktor CAISER-a Edmon Begoli istražuje pravu ulogu Turinga i tima, uključujući neke od prvih žena kriptologa, u donošenju savezničke pobjede u Drugom svjetskom ratu. Edmon će također podijeliti svoje lične uvide iz nedavne posjete Bletchley Parku gdje je istraživao kako su Turing i njegove kolege pomogli da se razbije njemački šifrar Enigma tokom Drugog svjetskog rata i pokrene kompjuterska revolucija.

2. Mitovi, stvarnost i rizici razvoja generalne vjestačke inteligencije (AGI)

Vrijeme i mjesto: Utorak 7. maj, u 13 sati, ABG Prirodno-matematički fakultet UNSA

Opis: Pojava vještačke generalne inteligencije (AGI), ako se realizira u svom maksimalnom potencijalu, biće jedan od najvažnijih događaja u povijesti covječanstva. Sa druge strane, ovu temu prate česta preuveličavanja, neutemeljeni strah i neznanstvena predviđanja. U ovom predavanju, Begoli će predstavit ključne znanstvene i razvojne napretke u ovoj oblasti, potencijalne dalje pravce razvoja, rizike i ključna pitanja na temu sigurnosti za čovječanstvo.

3. Arhitektura naprednog LLM-a

Vrijeme i mjesto: Četvrtak 9. maj, u 13 sati, VRC Prirodno-matematički fakultet UNSA

Opis: U ovom LLM predavanju ući će se u teoretske, praktične i arhitektonske detalje iza sučelja modernog chatbota baziranog na naprednom LLM-u. Specifično, obradit će se detalji kako se LLM trenira, koje su ključne funkcije (word embedings, positional embeddings, multi-headed attention), samonadzirano učenje i ostali napredni pristupi razvijanju modela. Diskutovati će se o razlikama među modelima, naprednim tehnikama optimizacije, nekim nedostacima LLM-ova i u kom pravcu se razvija ova oblast.

Sva predavanja i radionice su otvorenog karaktera i svi zainteresirani su pozvani da se pridruže ovim inspirativnim izlaganjima i diskusijama.

Info Studio, kao partner ovog događaja, prepoznaje važnost saradnje sa obrazovnim institucijama i podržava inicijative koje promiču znanje i tehnološki napredak. Njihova stručnost i posvećenost kvaliteti u području informacijskih tehnologija čine ih ključnim partnerom za ovakve događaje.

Ovo je prilika da budete dio inspirativne rasprave o budućnosti IT industrije i steknete znanje i iskustvo za sagledavanje budućih trendova.