biznis
0

Dinar najslabija evropska valuta

FENA
Srpski dinar je valuta koja je od početka godine najviše oslabila prema švicarskom franku, euru i dolaru. U svijetu je gori samo venezuelanski bolivar.

Kako prenosi portal B92, srpska valuta oslabila je prema euru za 9,8 posto i 8,6 posto prema dolaru, a prema "švicarcu" za oko 15 posto. Od početka krize pad dinara prema švicarskom franku iznosi oko 40 posto, prema euru gotovo 28, a prema dolaru 21,8 posto.

Tako na primjer, u oktobru je franak vrijedio 47,50 dinara, u januaru ove godine 67,07, a jučer 78,95 dinara ili za oko 40 posto više nego prije tri godine Najmanje je domaća valuta oslabila prema dolaru, u posljednjih 36 mjeseci oko 22 dinara.

U oktobru 2007. godine je američka valuta vrijedila 55,67 dinara, a jučer 77,29 dinara. U odnosu na euro dinar je od 2007. do danas oslabio za 27,47 dinara. Prije tri godine je euro vrijedio 78,86 dinara, a 4. oktobra ove godine 106,33 dinara.

"Ako se usporedimo s okolnim zemljama jedino mađarska forinta ima značajan pad svoje valute u 2010. (oslabila za 4,1 posto), dok su većina ostalih valuta ojačale prema euru u isto vrijeme (rublja za skoro 10 posto)", kaže analitičar Goran Nikolić i dodaje da "promatrano od početka krize samo ukrajinska valuta bilježi razinu pada sličnu dinaru", prenosi B92.

Slabljenje dinara je, prije svega, prema riječima Nikolića, rezultat slabih kapitalnih priljeva u proteklom dijelu ove godine. S padom domaće valute povezan je pad vrijednosti prodanih trezorskih zapisa, posebno intenzivan u junu i julu.

B92 zbog toga zaključuje da monetarne vlasti u Srbiji, sada je već sasvim izvjesno, nisu uspjele obraniti tečaj dinara, a neće ni planiranu inflaciju za ovu godinu.

Euro je već porastao na 107 dinara, a posljednji izvještaj Narodne banke Srbije (NBS), ma koliko pisan u optimističnom tonu, navodi na zaključak da centralna monetarna institucija neće uspjeti u svojem naumu da inflaciju održi na gornjoj razini od osam posto, odnosno 6 plus 2 posto.

Iako je u ovoj godini na obranu dinara potrošila čak dvije milijarde eura, NBS nije uspjela spriječiti konstantan pad vrijednosti nacionalne valute. Samo u posljednjih mjesec dana NBS je na međubankarskom deviznom tržištu intervenirala šest puta prodavši 181 milion eura. U ovakvoj situaciji nameće se pitanje da li NBS treba jače braniti tečaj.