Predrag Gluhaković
0

"Delta-Zekstra" ne odustaje od "Boske"

FENA
Beogradski konzorcij „Delta-Zekstra“ ne odustaje od kupovine Robne kuće „Boska“ Banja Luka iako nije ispunio kupoprodajnu obavezu, niti je, nakon više prolongiranja, uplatio tri miliona eura za to preduzeće.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković potvrdio je danas da je entitetska Vlada dobila pismo tog konzorcija u kojem ih obaviještava da nije odustao od kupovine “Boske“, te da su spremni da nastave dalje aktivnosti oko privatizacije i odmah isplati tri ovogodišnje plaće radnicima.

Gluhaković kaže da će naredne sedmice Vlada RS-a, Sindikat „Boske“ i predstavnici Konzorcija definirati Aneks ugovora o kupoprodaji „Boske“ koji se odnosi na produženje roka za plaćanje za 90 dana, počev od 26. marta ove godine.

On je novinarima, nakon sjednice Vlade, rekao i da će se nastaviti i aktivnosti oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima ekskluzivnih prostora u donjem dijelu robne kuće, zbog čega su i nastali problemi oko privatizacije „Boske“.

„Mora se pronaći način kako bi Konzorcij "Delta-Zekstra" isplatio zaostale plate radnicima u ukupnom iznosu od 450 hiljada KM, obzirom da su računi ’Boske’ blokirani. Na prijedlog Konzorcija, prije završetka privatizacije, dozvoljeno je unošenje robe ’Delta-Zekstra’ nad kojom će ova kompanija imati nadzor, a kako bi radnici imali šta da prodaju, obzirom da su rafe u robnoj kući prazne“, kaže resorni ministar.

On smatra i da namjera „Delta-Zekstra“ da isplati plaće radnicima i unese svoju robu govori o njihovim ozbiljnim namjerama i tome da će se ovaj proces uspješno završiti u predviđenom roku od 90 dana.

Radi podsjećanja, radnicima „Boske“ duguju se 22 plaće.

Entitetska Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Nacrt zakona o reguliranju cijena kojim se, kaže Gluhaković, neće ugroziti slobodna trgovina i CEFT-a sporazum.

Tim zakonskim aktom, između ostalog, se definira kada i u kojim situacijama Vlada, resorno ministarstvo i inspekcijski organi mogu utjecati na cijene roba i usluga, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu izazvanih, primjera radi, elementarnim nepogodama i slično.