biznis
0

Danas o sistematizaciji radnih mjesta u ŽRS

SRNA
Predstavnici sindikata i Uprave Željeznica Republike Srpske (ŽRS) danas će u Doboju razmotriti prijedlogu nove sistematizacije radnih mjesta u ovom preduzeću.

Na sastanku će biti riječi i o nepoštivanju protokola od 17. juna, saopšteno je iz Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS, koje je potpisao predsjednik Simo Cvjetković.

Rok za prijedlog o sistematizaciji i racionalizaciji radnih mjesta u ŽRS, gdje je trenutno zaposleno oko 3.600 radnika.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je nedavno da je Vlada u potpunosti opredijeljena da sanira trenutnu situaciju u "Željeznicama RS" i da se obezbijedi kontinuitet njihovog poslovanja.

Premijer je rekao da će u narednom periodu uslijediti nova sistematizacija i organizacija ŽRS, što će možda podrazumijevati i preseljenje nekih organizacionih dijelova preduzeća iz jednog grada u drugi.
          
Ministar saobraćaja i veza RS  Nedeljko Čubrilović ranije je rekao  da će biti obavljena  analiza, koja će jasno pokazati koliki broj radnika zadovoljava potrebe rada u Željeznicama.
  
 	Generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović ranije je rekao   da će ovo preduzeće oformiti još nekoliko firmi u koje će, nakon nove sistematizacije, biti usmjeren višak radnika.
    Poslije izrade prijedloga sistematizacije slijede pregovori sa predstavnicima svih šest sindikata na Željeznicama RS u cilju usaglašavanja stavova po pitanju broja zaposlenih, ali i isplate materijalnih troškova prema zaposlenima u ovom javnom preduzeću.  

Ukupan minus "Željeznica RS" na kraju 2010. godine iznosio je 167,2 miliona KM. Preduzeće ima i dugoročna zaduženja, koja iznose oko 72 miliona KM i kratkoročne obaveze od oko 87 miliona, od čega će 7,5 miliona morati da otplate u ovoj godini. Zbog višegodišnjeg zaduživanja i gomilanja neizvršenih obaveza akumulirani gubitak je samo 70 miliona KM manji od vrijednosti kapitala.
                                                                                                                                                                    
Osim Sindikata mašinovođa,  u ŽRS djeluje još pet sindikata - Sindikat željezničara, Samostalni sindikat infrastrukture Banjaluka, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture i Samostalni sindikat transportne djelatnosti. 

Sastanak će biti održan  u 11sati u zgradi Uprave  ŽRS u Doboju.    Samostalni sindikat mašinovođa će nakon sastanka izdati saopštenje.