Berze
0

Cijene nafte na dvogodišnjem maksimumu zbog situacije u Libiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirova nafta u srijedu je na berzi u New Yorku poskupjela na novi dvogodišnji maksimum od oko 96 dolara za barel zbog zabrinutosti da bi nasilna borba za vlast u Libiji mogla da poremeti svjetsko snabdijevanje "tečnim zlatom", pri čemu stručnjaci upozoravaju da će sljedeće sedmice i mjeseci biti veoma neizvjesni.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u aprilu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 74 centa na 96,16 dolara za barel, što je najveći nivo od oktobra 2008, nakon poskupljenja u utorak od čak 5,71 dolar ili 6,4 posto, prenosi AP.

Istovremeno je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 1,65 dolara na 107,43 dolara za barel.

Analitičari upozoravaju da bi, ako se haos iz Libije proširi i na druge značajne proizvođače nafte u tom regionu poput Irana ili Saudijske Arabije, moglo da dođe do značajnih fluktuacija cijene tog energenta kao što je bio slučaj sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je embargo Organizacije zemalja izvoznica nafte izazvao nestašice benzina u SAD-u.

Libija posjeduje najveće potvrđene zalihe nafte u Africi i 15. je po veličini svjetski izvoznik te sirovine s izvozom od 1,2 miliona barela na dan, pokazali su podaci statističke službe američkog ministarstva energetike.

  • Trenutno u Libiji ne rade naftni kapaciteti od oko 300.000 barela na dan, a ta brojka bi mogla dodatno da poraste budući da još ne znamo koliki uticaj na proizvodnju ima štrajk radnika naftne industrije u centralnom dijelu te zemlje, izjavio je analitičar njujorške konsultantske firme MF Global Edward Meyer.

Zapadne naftne kompanije, uključujući Eni i Repsol-YPF, privremeno su obustavile aktivnosti na proizvodnji nafte u Libiji, dok je britanski BP počeo da evakuiše radnike.

Banka Goldman Sax, koja predviđa da će sirova nafta u narednih 12 mjeseci poskupjeti na 103 dolara za barel, saopćila je da su nedavni nasilni protesti u Bahreinu pokazali da su naftom bogate države u Persijskom zaljevu također podložne političkim nemirima.

Trgovci naftom s pažnjom osmatraju proteste u Iranu, drugom po veličini proizvođaču u okviru OPEC-a, kao i eventualne pokazatelje početka nemira u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom izvozniku nafte. Analitičari strahuju da bi dodatno poskupljenje najvažnije energetske sirovine moglo da podstakne rast inflacije i ugrozi potrošnju i globalni ekonomski rast.

Na tržištu se takodje iščekuju izvještaji o stanju zaliha energenata u SAD tokom sedmice zaključno s 18. februarom, za koje analitičari očekuju da će pokazati rast zaliha nafte od 1,4 miliona barela i rast zaliha benzina od 950.000 barela.

Sedmični izvještaj o zalihama će prvo popodne objaviti Američki institut za naftu, a u četvrtak i statistička služba američkog ministarstva energetike.