biznis
0

Cijene nafte iznad 83 dolara

FENA
Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima premašile razinu od 83 dolara te su dotaknule najvišu razinu u zadnjih pet mjeseci.

Na naftno tržište danas su pozitivno utjecale vijesti o mogućim novim intervencijama centralnih banaka širom svijeta.

Nakon što je jučer Bank of Japan iznenadila odlučnim mjerama za poticanje gospodarstva, smanjenjem kamata i ubrizgavanjem dodatne likvidnosti u finansijski sistem, ulagači se nadaju da će slične poteze uskoro povući i monetarne vlasti u SAD-u, Britaniji i drugim najvećim svjetskim gospodarstvima.

Vjeruje se da će američki Fed idućeg mjeseca poduzeti nove mjere "kvantitativnog popuštanja" - praktično tiskanja novca za kupovinu imovine - što je potaknulo rast cijena dionica, sirovina i druge imovine.

Barel sirove nafte za isporuke u novembru danas je na berzi u New Yorku u jednom trenutku poskupio za 51 centi na 83,33 dolara. Na Londonskoj berzi cijena nafte je porasla za pet centi na 84,89 dolara. Uzlet svjetskih berzi također je dao poticaj naftnom tržištu koje je zadnjih mjeseci u snažnoj korelaciji s kretanjem dionica.

Veći rast cijena nafte ipak je onemogućio najnoviji izvještaj Američkog naftnog instituta (API) koji je pokazao da su se zalihe nafte u najjačem svjetskom gospodarstvu prošle sedmice povećale za četiri miliona barela, dok su analitičari koje je anketirao Reuters očekivali porast zaliha za 300.000 barela.