Microsoft BiH
0

Četvrti "Innovation Forum" okupio u Sarajevu stručnjake i menadžere

FENA
Anton Kasipović
Anton Kasipović
Microsoft BiH organizirao je danas u Sarajevu četvrti susret vrhunskih stručnjaka i menadžera IKT inovacija u BiH "Innovation Forum" čija je tema obrazovanje i zapošljavanje.

Ovo je već tradicionalna konferencija namijenjena vladinim institucijama, nevladinim organizacijama, privrednicima na kojoj učesnici razgovaraju o značaju informaciono-komunikacijskih tehnologija i IT pismenosti za obrazovanje i zapošljavanje.

U pozdravnom obraćanju federalna ministrica obrazovanja i nauke FBiH Meliha Alić i ministar obrazovanja i kulture RS-a Anton Kasipović naglasili su dobru saradnju s Microsoftom i podršku ove globalne kompanije ne samo u tehničkom nego i inspirativnom smislu.

U okviru globalnih Microsoftovih inicijativa koje se implementiraju u BiH s ministarstvima obrazovanja pokrenuta je inicijativa "partneri u učenju" kojom se želi pomoći školama da uvedu savremene tehnologije i inovativne pristupe u obrazovnom procesu.

Lejla Zukić-Krivdić
Lejla Zukić-Krivdić
Alić i Kasipović su istakli niz inicijativa i aktivnosti koje entitetske vlade poduzimaju na uvođenju i primjeni savremenih tehnologija u obrazovanju.

Direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić rekla je da su obrazovanje i zapošljavanje područja od izuzetnog značaja za svaku zemlju, pa ni BiH ne može biti izuzetak.

"Osim dobre saradnje s vladinim institucijama sarađujemo i s nevladinim organizacijama i kroz globalnu Microsoftovu inicijativu koja se zove neograničeni potencijal već tri godine finansijski pomažemo projekt koji ima za cilj obuku nezaposlenih osoba i socijalno ugroženih kategorija da im se na taj način pomogne da postignu veću konkuretnost na tržištu rada", kazala je Zukić-Krivdić.

U tom kontekstu, kako je dodala, dosta se radi i s fakultetima da bi se studentima omogućilo da pored teorijskog znanja steknu i praktične vještine koje će im pomoći u traženju posla.

Tema prve panel diskusije bila je "Značaj IKT-a i IT pismenosti za obrazovanje i zapošljavanje", a učesnici su imali priliku da se upoznaju o trenutnom stanju primjene IKT-a i IT pismenosti u BiH, ali i o postojećim i planiranim projektima i inicijativama radi poboljšanja aktuelne situacije kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Svake godine, kako je istaknuto, forum inovacija predstavi i projekte kojima je cilj da unesu pozitivne promjene u poslovanje, ali i u svakodnevni život ljudi, a obrazovanje i zapošljavanje su veoma važan segment funkcioniranja našeg društva.