biznis
0

Češki gigant ČEZ osumnjičen za zloupotrebu položaja

FENA
Evropska komisija (EK) pokrenula je istragu protiv češkog energetskog giganta Čez zbog sumnje da je spriječavao konkurenciju na veleprodajnom tržištu električne energije Češke Republike.

Komisija sumnjiči Čez da je zadržavao kapacitete u prijenosnoj mreži kako bi spriječio ulazak konkurentnih firmi na tržište.

Ukoliko bi Brisel proglasio češku kompaniju krivom, prijetila bi joj kazna od nekoliko desetina milijardi kruna i moguća prodaja dijela imovine.

Brisel je još 2009. sumnjao na spriječavanje konkurencije kada su inspektori Komisije proveli raciju u sjedištu Čez. Racija se odnosila na ograničavanje trgovanja mrkim ugljem i spominjanje nedokazanih manipulacija cijenama električne energije.

"Pokretanje formalnog procesa ne znači da Komisija ima dokaz o kršenju propisa. To znači samo da će Komisija dati prednost toj istrazi", navela je EK.

Prema ranijim informacijama praškog dnevnika "Mlada fronta dnes", Čez se okrivljuje da je kod operatera čeških prenosnih sistema Čeps rezervirao tako velike kapacitete za priključenje sopstvenih elektrana da drugi projekti nisu imali šanse da dobiju dozvolu Čeps za priključenje.

Grupa Čez je ubijeđena da ništa takvo nije uradila, navela je glasnogovornica Čez-a Eva Novakova.

EK je oslobodila najveću češku energetsku grupaciju od drugih krivica, rekla je Novakova.

"Zadovoljni smo što je EK odbacila navode o tržišnoj manipulaciji Čez električnom energijom i ugljem koje su širili naši konkurenti", rekao je predsjednik upravnog odbora i direktor kompanije Martin Roman.