biznis
0

Certifikat ISO 9001 i 14001 za Međunarodni aerodrom Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sveobuhvatni napori menadžmenta i uposlenika JP Međunarodni aerodrom "Sarajevo" na implementaciji vrhunskih svjetskih standarda i poboljšanju kvalitete usluga, rezultirali su uspješno okončanim procesom certifikacije po međunarodnim ISO standardima, saopćeno je danas iz ovog preduzeća.

Auditori ovlaštene certifikacijske kuće TÜV Thüringen e.V., po završenoj inspekciji konstatirali su da ne postoji nijedna neusklađenost kako u domenu dokumentacije sistema kvaliteta i upravljanja zaštitom okoliša tako ni u implementaciji ovih procesa u praksi, a sve po zahtjevima koji se postavljaju ISO standardima 9001:2008 (sistem upravljanja kvalitetom) i 14001:2004 (sistem upravljanja zaštitom okoliša).

Data je pismena garancija da je sistem kvaliteta koji je primijenjen u preduzeću usklađen s odgovarajućim međunarodnim standardom. Tako je J.P. Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ d.o.o., postao jedan od rijetkih privrednih subjekata u BiH koji radne procese u potpunosti prilagođava internacionalnim standardima kvaliteta ISO 9001 i 14001.

"Sistem upravljanja kvalitetom je sistem kojim usmjeravamo organizaciju na ostvarenje postavljenih ciljeva u pogledu kvaliteta poslovanja i pružanja usluga. Ovaj sistem čine organizaciona struktura, odgovornosti, procesi i resursi potrebni za upravljanje sistemom. Prednosti certificiranog sistema upravljanja prije svega su poboljšanje efikasnosti upravljanja, lakše rješavanje problema, moral i motivacija osoblja, bolja disciplina i imidž organizacije, ali i smanjenje ponavljanja poslova, fluktuacije osoblja te rasipanja vremena i novca", navodi se u saopćenju.

Certifikat o usklađenosti s najnovijim međunarodnim standardima dodatni je poticaj za Međunarodni aerodrom Sarajevo da nastavi s politikom ulaganja u razvoj preduzeća da bi se uzlazna putanja u nivou pruženih usluga i pozitivan trend poslovanja i dalje nastavili.