biznis
0

CBBiH: Novi podaci o veličini ekonomije BiH

FENA
Nedavno objavljeni podaci o visini bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH pokazuju da dodana vrijednost u BiH u 2005. godini iznosi više od 15,7 milijardi KM, što je znatno više nego prethodnih godina, saopćeno je danas iz Centralne banke BiH.

Istovremeno su revidirani podaci i za 2004. godinu i to za 8,5 posto u odnosu na one koji su ranije objavljeni.

Ovi podaci o BDP, kako se navodi, potvrđuju ranije procjene o značajnom ekonomskom rastu od 7,5 posto u nominalnom smislu u 2005. godini.

IZ CBBiH ističu da istovremeno treba zapaziti da je došlo i do poboljšanja u načinu mjerenja i primjeni međunarodne metodologije, što je razlog za revidiranje podataka za 2004. godinu.

"Poboljšanja i usklađivanja sa međunarodnim standardima u mjerenju veličine ekonomije su dugo očekivan pozitivan pomak i Agencija za statistiku BiH treba nastaviti da radi u tom pravcu. Bolje statističko mjerenje ima veliku važnost za adekvatno vođenje ekonomskih politika, ali i za objektivno prezentovanje bh. ekonomije u inozemstvu. Dosadašnji BDP je imao značajno potcijenjenu vrijednost, što je davalo krivu sliku o bh. ekonomskim prilikama, na što je CBBiH konstantno upozoravala domaće i međunarodne institucije", izjavio je guverner CBBiH Kemal Kozarić.

CBBiH smatra da je potreban dalji napredak u pogledu obračuna neobuhavaćene ekonomije i kvaliteta podataka kako bismo konačno imali pouzdane statističke podatke koji su uporedivi sa drugim zemljama i koji bi pomogli u boljem sagledavanju ekonomskih kretanja.

U tom smislu, kako se ističe, potrebno je pripremiti i BDP u konstantnim cijenama, stope realnog rasta i obračun prema potrošnoj metodi. Takođe je potrebno osigurati i transparentnije objašnjenje za javnost o razlozima za reviziju i promjene u podacima.