biznis
186

Budućnost je počela: BIT Camp kao prekretnica za 25 osoba iz BiH

Klix.ba
Svečano je pokrenut inovativni šestomjesečni edukacijski program pod nazivom BIT Camp, fokusiran na Java i Android development, a koji za finalni cilj po završetku edukacije ima zaposlenje učesnika u IT kompanijama.

Ceremonija otvorenja u glavnom amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu održana je u prisustvu predstavnika domaćina Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), donatora Evropske banke za obnovu i razvoj i Market Makers projekta, predstavnika članica BIT Alijanse, te profesora i studenata BIT Campa.

Prof.dr. Fuat Gürcan, dekan Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka, i prof. dr. Muhamed Hadžiabdić, prorektor za međunarodnu saradnju i istraživanje su u uvodnom izlaganju naglasili značaj ovog projekta kroz koji se realizovala saradnja ove obrazovne institucije i industrije, koja nažalost u praksi najčešće izostaje. Čestitali su članicama BIT Alijanse koje su uprkos činjenici što su jedne drugima konkurencija, odlučile zajedno realizovati projekat od važnosti bosanskohercegovačkom društvu.

Glavne zvijezde ovog događaja i cjelokupnog projekta jesu 25 polaznika - finalista BIT Campa, koji su odabrani nakon rigoroznog procesa selekcije od skoro 800 prijavljenih. Polaznici su kroz svoje predstavljanje prisutnima predočili svoje raznolikosti, talente, pozitivnu energiju,optimizam, i visoka očekivanja od BIT Campa. Među njima su mašinac, slikar, matematičar, politolog, farmaceut, ekonomista, arheolog, arhitekta itd., i to iz Zenice, Stoca, Banje Luke, Tuzle i Sarajeva. Veliki broj njih, uprkos svojoj inteligenciji i pokazanoj spremnosti na rad, proveli su niz godina na birou za zapošljavanje u nemogućnosti da nađu posao ili su mijenjali poslove koji nisu u potpunosti koristili njihove kapacitete. Od BIT Campa očekuju da će im promijeniti život nudeći im zaposlenje i svjetliju budućnost. Kako je jedan od polaznika rekao prilikom predstavljanja: "Moja prošlost je irelevantna, sada mislim samo na budućnost".

U narednih šest mjeseci svi oni okupljeni oko ideje BIT Campa bit će ujedinjeni u nastojanju da ovih 25 mladih ljudi bude naoružano znanjima i vještinama koje će im omogućiti zaposlenje u jednoj od IT firmi u BiH, primarno u firmama BIT Alijanse. Intenzivna svakodnevna, cjelodnevna nastava i interaktivne vježbe u laboratoriji, gostujuća predavanja iz akademske zajednice i industrije, mentori iz industrije koji će pratiti rad svakog od studenata, rad na stvarnim projektima i simulacija stvarnog radnog okruženja samo je dio onoga što će BIT Camp ponuditi u narednom periodu.

Podsjećamo da je BIT Camp prvi projekat BIT Alijanse, udruženja osnovanog od strane šest vodećih IT kompanija iz BiH, i to AtlantBH, Authority Partners, DevLogic, Green River Media, PING i Zira. Ove su kompanije uz pomoć donatora i partnera, te iz vlastitih sredstava obezbijedile stipendije u iznosu od 7.000 KM za sve studente prve generacije BIT Camp-a.

BIT Camp možete pratiti na njihovoj oficijelnoj stranici na Facebooku.