biznis
0

Brkić: RS bilježi značajan rast izvoza i pad uvoza

FENA
Glavna karakteristika robnog prometa Republike Srpske s inostranstvom u prošloj i prvom kvartalu ove godine jeste značajan rast izvoza i pad uvoza, što je dovelo do smanjenja robnog deficita, izjavila je potpredsjednica Vlade RS-a i ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a Jasna Brkić.

Ona je na pres-konferenciji, nakon sjednice entitetske vlade, saopćila da je u prošloj godini izvoz rastao po prosječnoj stopi od 38,48 posto, a uvoz je smanjen za 3,53 posto.

U provom kvartalu ove godine izvoz je rastao po stopi od 15,7 posto, a uvoz 37,4 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 56,6 posto, što je za 15,7 posto manje u odnosu na pokrivenost izvoza-uvozom u istom periodu prošle godine.

"Možemo biti zadovoljni ovim rezultatima u prvom kvartalu ove godine", konstatirala je Brkić i dodala da RS u ukupnoj robnoj razmjeni koju BiH ima s inostranstvom učestvuje s 26 procenata, te da ohrabruje podatak da je za 2006. negativni saldo u razmjeni robe RS-a s inostranstvom manji za 30,7 posto ili nominalno za 539,5 miliona KM.

Istakla je da je najznačajniji vanjskotrgovinski partner RS-a u izvozu Srbija, Crna Gora, Italija, Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Švajcarska, te Austrija, a slična situacija je i kod uvoza.

Uvoz iz zemalja Evropske unije u RS čini 42, 7 procenata ukupnog uvoza RS-a, a iz zemalja CEFTA-e 49,9 procenata.

U strukturi robe koja se izvozi iz RS-a glavninu izvoza čine aulminijum-hidrat, obrađeno drvo, električna energija, rude i koncentrati željeza, dijelovi obuće i drugo.

U uvozu dominiraju nafta i naftni derivati, naftna ulja, proizvodi od željeza, pivo, dijelovi obuće i drugo, a najeveći uvoznici su "Unis-Fabrika cijevi", "SHP Celex", "Balkal", "Super petrol", dok su najveći izvoznici "Balkal", "Elektroprivreda RS-a", "Mital-Rudnici Prijedor", "Unis-Fabrika cijevi".

RS je u prva tri mjeseca uvezla robu u vrijednosti od 663,8 miliona KM, što je u odnosu na prvi kvartal prošle godine više za 37,4 posto, ali se, kako je navela Brkić, u strukturi uvoza prepoznaje određena investiciona i značajnija privredna aktivnost na prostoru RS-a, jer se uvoze mašine, oprema, komercijalni automobili (dostavna vozila).

Vlada RS-a je na današnjoj sjednici utvrdila i i Nacrt zakona o zaštiti na radu.