biznis
0

Britanski trgovinski deficit najveći još od 1697.

FENA
Ekonomska slika Velike Britanije pod vladom Tonyja Blaira je "izgleda mnogo gora od one koja se predstavlja javnosti", ocjenjuju u subotu listovi u Londonu povodom najvećega trgovinskog deficita još od 1697. godine otkada se vodi trgovinska statistika.

U prošloj godini Britanija je, prema zvaničnim podacima, imala vanjskotrgovinski deficit od 56 milijardi funti (84 milijarde eura).

Vlada premijera Blaira je, podsjeća The Guardian, došla na vlast 1997. godine i tada od prethodne, konzervativne vlade, naslijedila 1,8 milijardi funti suficita u razmjeni sa svijetom. Otada počinje pad britanskog izvoza i veliki rast uvoza.

Ekonomski pokazatelji Blairove vlade su, podsjeća list, gori i od svih dosadašnjih vlada laburista. Najveći vanjskotrgovinski deficit Britanija ima s Njemačkom 15,5 milijardi funti, zatim s Kinom 12 milijardi, Japanom 3,8 milijardi i Italijom 3,7 milijardi funti.

Od velikih zemalja jedina s kojom Britanija ima suficit su Sjedinjene Države gdje Britanija izveze za 6,3 milijardi funti više robe nego što uveze. Ali i to je u odnosu na 2005. godinu pad od 2,5 milijarde funti.

Analitičari upozoravaju da se Blairova vlada u privredi prije svega oslonila na finansijski inženjering, manipulacije na berzi i usluge te potpuno zanemarila proizvodnju robe. Uz to, negativne rezultate pokazuje i masovna prodaja britanskih kompanija strancima.

Direktor Rolls-Roycea, jedne od rijetkih velikih proizvodnih kompanija koja je još u britanskom vlasništvu, John Rose je u subotu u Financial Timesu upozorio da bi takva spremnost za rasprodaju mogla imati katastrofalne posljedice jer se ne vodi računa o interesima Velike Britanije.

Rose je ocijenio da je tako Velika Britanija postala "nosač aviona" za strane kompanije.