biznis
0

Boštjan Jazbec je novi guverner Centralne banke Slovenije

FENA
Slovenski parlament je za novog guvernera Centralne banke Slovenije izabrao ekonomistu Boštjana Jazbeca (43), čiji će mandat početi sredinom juna, kada završava šestogodišnji mandat sadašnjem guverneru Marku Kranjecu.

Za Jazbecovo imenovanje na tu dužnost glasalo je 77 zastupnika, a sedam ih je bilo protiv. Sve zastupničke grupe, sa izuzetkom Socijalnih demokrata (SD), izrazile su prije glasanja uvjerenje o visokoj stručnosti kandidata i očekivanje da će on aktivno raditi na uklanjanju problema slovenskog bankovnog sektora opterećenog lošim kreditima.

Jazbec je od 2003. do 2008. bio član Vijeća Centralne banke Slovenije i odlično poznaje slovenski bankovni sistem. Doktorirao je monetarnu ekonomiju, a, između ostalog, bio je i savjetnik IMF-a pri uspostavi monetarnih ustanova na Kosovu i Surinamu.

Kako su javili slovenski mediji, novoizabrani guverner, koji će automatski biti i član Vijeća guvernera Centralne evropske banke, izrazio je uvjerenost da Slovenija neće trebati međunarodnu finansijsku pomoć u rješavanju svoje trenutne finansijske krize, te navodi da će nova vlada premijerke Alenke Bratovšek nastaviti sa mjerama finansijske i bankovne konsolidacije koje je započela ranija vlada Janeza Janše.