Najavljene popravke
0

Boeingov avion 787 Dreamliner ima novi problem

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čak i kad je u najboljem mjesecu u proteklih nekoliko godina, kompanija Boeing ima problema.

Boeing je danas saopćio da ima novi problem s avionom 787 Dreamliner, koji se "muči" s poteškoćama još od augusta prošle godine. Iz kompanije je potvrđeno da kod nekih aviona trup nije spojen tako da zadovoljava precizne standarde, a sada se postavljaju pitanja o procesu verifikacije kako bi se u konačnici osiguralo zadovoljavanje standarda.

Mjesta na kojim su dijelovi aviona spojeni moraju zadovoljiti precizne standarde, a Boeing sada sarađuje s Federalnom agencijom za avijaciju kako bi se problem identificirao i riješio kod primjeraka modela 787 Dreamliner prije nego se dostave kupcima. S druge strane, primjeci istog modela koji su već u službi se ne moraju se prizemljiti.

FAA je potvrdio da je upućen u problem kvalitete proizvodnje te da ne postoji opasnost za letove. Bit će ustanovljeno i da li se slične modifikacije trebaju uraditi i na avionima koji se trenutno koriste.

Boeing će napraviti korekcije, a potom obaviti i provjere prije isporuke. Cijeli proces će trajati nekoliko sedmica. Kompanija ima oko 100 nedostavljenih aviona, a u aprilu je saopćeno da bi isporuke trebale biti obavljene tokom ove godine. Međutim, sada je jasno da tako neće biti zbog novog problema.

Inače, Boeing je dobio mnogo narudžbi tokom proteklog mjeseca, tako da je juni najbolji mjesec od 2018. godine. United Airlines je u junu naručio 200 aviona.

Komapnija je prošlog mjeseca dostavila 45 aviona.