biznis
16

Bobar banka ide u likvidaciju, bez posla ostaje 206 radnika

FENA
Bobar banci bit će oduzeta dozvola za rad i ta banka ide u likvidaciju - potvrdila je danas direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac.

"Ova banka više se neće moći baviti bankarstvom već samo naplatom potraživanja", naglasila je Injac na pres-konferenciji i navela da se ona ne osjeća odgovornom zbog propasti ove banke, jer, tvrdi, za rad banaka odgovaraju njihovi vlasnici i uprava.

Banka ide u likvidaciju, dodala je, da bi se mogli isplatiti osigurani depoziti do 50.000 KM.

U ovoj banci, potvrdila je, ima oko 250 miliona KM depozita, od čega su depoziti građana oko 80 miliona KM.

Kazala je da će se deponenti namiriti i iz likvidacione mase te nije željela govoriti kada je Agencija uradila kontrole banke, kao ni ko su najveći deponetni, koja preduzeća ili drugi pojedinci imaju kredite u toj banci, ustvrdivši da je to „poslovna tajna“.

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević je rekao da je Bobar banka nesolventa, prezadužena i nelikvidna, čime su se stvorili uvjeti da ide u stečaj, ali je predložio da ide u likvidaciju da bi se mogli namiriti svi povjerioci.

Dodao je da se to ne bi moglo dogoditi ako bi banka otišla u stečaj.

Potvrdio je da od danas ostaje bez posla i 206 radnika Bobar banke.

I Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita u BiH, rekao je da odlukom o oduzimanju dozvole za rad Bobar banci Agencija je dužna da isplati osigurane depozite od 50.000 KM.

Ta procedura počinje od danas, a kako je dodao, svaki od oko 22.000 deponenta će dobiti obavještenje na kućnu adresu, a po kojem će morati da provjere sve obaveze, odnosno potraživanja u Bobar banci.

Isplate osiguranog depozita vršit će se putem Unicredit banke.

Tačni termini i način kako će se vršiti isplate bit će naknadno saopćeni.

Nevjestić je rekao da građani nemaju razloga za brigu, jer će dobiti osigurana sredstava do 50.000 KM.