biznis
0

Blair: Investitori mogu učiniti velike poslove na Zapadnoj obali

FENA
Foto: AFP/GETTY IMAGES/File
Foto: AFP/GETTY IMAGES/File
Tony Blair, predstavnik kvarteta za Bliski istok, zatražio je u utorak od investitora cijeloga svijeta da učestvuju na konferenciji o investiranju palestinskih teritorija, predviđenoj u maju u Betlehemu na Zapadnoj obali.

"Ova konferencija nam nudi veliku priliku da pokažemo da, uprkos svim očitim problemima, možemo učiniti velike stvari u ovom dijelu Palestine", rekao je Blair na konferenciji za štampu u Ramallahu s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom.

"Svijet je pozvan da dođe na ovaj praznik. Na temelju ove bijede, Palestinci su odlučni da grade svoju državu, bez obzira na sve prepreke", rekao je Fayyad.

Palestine investicijska konferencija (PIC) održava se od 21. do 23. maja s ciljem da se privuku strane investicije u konsolidiranju mirovnog izraelsko-palestinskog procesa, pokrenutog u novembru prošle godine nakon sedam godina ćorsokaka.

Na konferenciji u Parizu u decembru međunarodni donatori se se obavezali da će uplatiti 7,7 milijardi dolara Palestinskoj samoupravi za finansiranje ambicioznog trogodišnjeg plana reformi i razvoja premijera Fayyada.

Blair i Fayyad pozvali su Izrael da ublaži oštre restrikcije koje su nametnute okupiranoj Zapadnoj obali kako bi se omogućila efikasna provedba ovoga plana.